İngiltere Başbakanı'na uygulanan sağlık diyeti: Hem zayıflatıyor hem de Alzheimer ihtimalini önlüyor

İngiltere Başbakanı'na uygulanan sağlık diyeti: Hem zayıflatıyor hem de Alzheimer ihtimalini önlüyor
Birleşik Krallık Başkbakanı Rishi Sunak'ın da uyguladığı oruç gündem oldu. Bilim insanları bu oruç türünün oldukça sağlıklı olduğunu belirtti.

Cambridge Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırmada, oruç tutmanın potansiyel olarak Alzheimer hastalığını önleyebileceği öne sürüldü. Ancak, bilim insanları bu teorinin henüz kanıtlanmadığını ve daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Alzheimer, Parkinson ve tip 2 diyabet gibi durumlarla ilişkilendirilen kronik iltihaplanmanın, vücudun belirgin bir neden olmaksızın iltihap hücrelerini ateşlediği bilinmektedir. Rishi Sunak'ın haftada 36 saat oruç tutma pratiğiyle gündeme gelen bu araştırma, oruç tutmanın vücuttaki iltihaplanmayı azaltabileceğini gösteren yeni kanıtlara dayanmaktadır.

rishi-sunak.jpg

Araştırmacılar, 24 saat boyunca sadece su içerek oruç tutan gönüllüler üzerinde yapılan bir çalışmada, orucun enerji depolayan bir lipid olan araşidonik asit seviyesini artırdığını tespit etti. Bu lipid seviyesinin, Alzheimer ve Parkinson ile ilişkilendirilen NLRP3 inflamazomunun aktivitesini azalttığı gözlendi.

Ancak, bilim insanları bu bulguların oruç tutmanın Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara karşı koruma sağlayıp sağlamadığını söylemek için henüz erken olduğunu belirtti. Araştırmacılar, kalori kısıtlamasının sağlık yararlarına işaret ettiği ve uzun vadeli olarak düzenli oruç tutmanın kronik iltihaplanmayı azaltabileceğini düşündürdüğünü belirtti.

oruc-2.jpg

Yüksek kalorili batı diyetinin bu hastalıkların riskini artırabileceğine dikkat çeken ekip, araştırmalarının bu alandaki bilimsel literatüre katkı sağladığını ifade etti. Ancak, aspirin gibi ilaçların yan etkileri göz önüne alındığında, uzun vadeli hastalık riskini azaltmak için tıbbi rehberlik olmadan oruç tutmanın önerilmediğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar