İlber Ortaylı Amerikalıların çay nasıl içilir tartışmasına son noktayı koydu! Eskiden beri yapanlar var

İlber Ortaylı Amerikalıların çay nasıl içilir tartışmasına son  noktayı koydu! Eskiden beri yapanlar var
ABD’li Kimya Profesörü Michelle Francl'ın çayın tuzlu içilmesi gerektiğine ilişkin dikkat çeken iddiası üzerine başlayan tartışmalara İlber Ortaylı son noktayı koydu.

Profesör Michelle Francl’in en iyi çayın 'tuzla' demlendiği iddiası İngiltere ve ABD’yi karıştırdı. Kısa sürede İngiltere'nin en çok tartışılan konusu haline gele bu tartışmaya Prof. Dr. İlber Ortaylı da katıldı.

Türkiye’de tüketildiği kadar İngiltere’de de tüketimi oldukça fazla olan çay kısa süreli bir diplomatik kriz başlattı.

Londra'daki ABD Büyükelçiliği, İngiltere'de çayın doğru şekilde yapılmasına ilişkin tartışmalara esprili bir yanıt verdi.

Elçilik, resmi bir açıklama yaparak çayı "mikrodalgada ısıtarak" yapmaya devam edeceklerini belirtti. İngiltere'den gelen tepkiler üzerine İngiliz hükümetinden de çayın sadece kettle kullanılarak yapılması gerektiğine dair bir yanıt geldi.

Tartışmalar sürerken konunun başlangıcında Amerikalı kimyager Francl'a yönelik bir e-posta yağmuru başladı. Francl, şaşkınlığını dile getirerek, "Bu kadar çok insanın çaylarındaki tuzu konuşacaklarını düşünmemiştim" dedi.

3a933c42ca862d0bd99154680f2af697-15-xetv.jpg

Tartışmaların devam ettiği bir ortamda Rize'den de bir tepki geldi. Rizeliler, çaylarının tadının bozulmasından endişe duyduklarını ifade ederek, "Sanki dünyanın tadını tuzunu bozdukları gibi bu söylemle çayımızı da ağız tadımızı da bozacaklar gibi bir izlenim oldu" şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Hürriyet’te yer alan habere göre tartışmalara son noktayı ise Prof. Dr. İlber Ortaylı koydu. Ortaylı, Amerikalıların çay ve kahve konusunda uzman olmadığını belirterek çayın keyif gıdası olduğunu vurguladı.

Ortaylı, şunları söyledi: Amerika’dan çayın nasıl içileceğini öğrenecek değiliz. Amerikalılar çay bilmez, kahve bilmez. Kimya profesörü de olsa fark etmez. Çay keyif gıdasıdır. Ben de severim ve şeker bile atmadan içerim. Tuzlu çay vardır, eskiden beri yapanlar var. Ama şekerli çay kadar zararlıdır. İngilizler çay işini bilir. İngilizlerle çay konuşacak en son kişiler Amerikalılardır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar