Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

İktidarın son çırpınışları!..

Kıymetli Dostlar, Çalışma Bakanı Bilgin bir açıklama yaptı, ve dedi ki "Türkiye de attık enflasyon düşme eğiliminde , ondan dolayı da asgari ücrette bir güncelleme söz konusu değil."

Sayın Bakan,

Sivri kıl biberin kilosu 90 lira

5 liraya aldığımız domates 35 lira,

7 liraya aldığımız soğan 40 lira,

3 bin liraya oturduğumuz evin kirası 15/20 bin lira , araba fiyatları neredeyse %300 zamlandı.

Ne düşmüş sayın bakan?..

Asgari ücretlinin hak ettiği ücreti vermemek için TÜİK''in hayal verileri ile insanların önüne çıkmak sizi hiç üzmüyor mu. İnsanda biraz vicdan olur. Piyasada her şey en az %200 zamlandı, geçen seneden gelen zamlarla beraber % 500/600. Hangi % 50.51 Sayın Bakan.

Olası CHP - İYİ Parti iktidarı ile beraber ülkeye tam gelecek para 100 milyar dolar civarında. 6 ay ile 12 ay arasında gelecek olan bu para, dost doları değil, doları baskılamak içinde kullanılmayacak, yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmeyecek. Bu para tarıma, hayvancılığa, teknolojiye kullanılacak. Yani millete.

Sayın Kılıçdaroğlu, emeklilere bayram ikramiyesi sözü verdi. Hem ramazan hem de kurban bayrağını kapsayacak şekilde 15.000 lira toplamda.

Bazı eksik akıllar, sayın başkana bu kaynak nereden bulunacak dediler. Biraz jimnastik yapalım.

Yandaşlara saçılan paralar,

156 dış ülkeye yapılan yardımlar,

Asını bilmediğimiz ülkelere yapılan camiler,

Şatafat içinde yaşayan 3/5 maaş alan bürokratlar,

Bir maç izlemeye özel uçakla giden spor bakanı müsade ederse eğer, inanın 15 binde veririz 25 binde.

Bu ülkenin sorunu parasızlık değil, adaletsiz gelir dağılımı. Enflasyon öyle bir noktadaki şu anda, fakirden zengine kaynak aktarımına sebep oluyor sen uyandığımız gün.

Peki 14 Mayıs sonrasında ne olacak. Soru çok basit.

14 Mayıs sabahı olacakları yorumlamak için iki tane seçeneğimiz var . Olası Millet İttifakı zaferi , veya Cumhur İttifakı ile devam edilmesi.

Eğer Millet ittifakı kazanır ise, dolar ve faiz Ortadoks mantık ile yukarı doğru taşınacak. Bu yükselme ihracatçının önünü açarken, ithalatı biraz olsun frenleyecek.

Şimdi bazı sorular geliyor, AKP gelirse de faiz ve dolar artacak diye. Evet doğru, ama iki tarafta toprağa fidan ekiyor. Sen eğer o fidanı gübre ile beslemezsen, düzenli olarak sulamazsan, toprağı harmanlayıp, havalandırmazsan, ektiğin tohum da boşa gider. İşte bu AKP mantığı. Büyük şaşalı bir tören ile ekilen tohumlar, ama sonrasında ne sulayan var ne toprağı havalandıran.

Kıymetli dostlar , 36 milyon çiftçi sayımız düşmüş 5 milyona . Ne yapsın adam. AKP liler 25/30 araba konvoy ile gezsin, 4/5 yerden maaş alsın diye hasatı zararına mı versin. Nerde bu yoğurdun bolluğu.

İhracatçı getirdiği paranın % 40 ını Merkez Bankasına satacak, Reeskont kredisi kullanacaksa, bir % 30 daha verecek. Ve bu arada bilançoda da % 5 inden fazla dolar bulundurulmayacak. Ama iktidar partisi kendi yandaşlarına kamu özel işbirliği projelerine hazineden döviz cinsinden garanti vermeye devam edecek. Dünyanın neresinde var bu düzen.

Hani diyorlar ya "Avrupa bizi kıskanıyor." Kardeşim Avrupa bir şey kıskanıyor ise, kıskandıkları şey bürokratların hiç bir şey yapmadan yaşadıkları şatafat ve lüks yaşamdır.

Kemikten sıyırma kıyma kilosu tam 350 lira. Biftek olmuş 600 lira. Ülkenin en büyük banknot ile bir kilo kıyma alamıyorsun, ama TOGG alacaksın öyle mi.

Yahu Ayşe teyze akşam pazarını bekliyor ucuz alsın, Mehmet amca işe giderken 3/4 km yürüyor ki iki kuruş para cebine kalsın. Çocuklar karbonhidrat ile beslenmeden 15/16 yaşında obezite ile mücadele ediyor. Ama iktidar ile hayatımıza giten oligarklar ve aileleri hiç bir şeyden kısmadan bizlerin vergilerini çatır çatır yemeye devam ediyor.

Bugün bir bakalım dış ticaret açığı ile cari açık neredeyse kafa kafaya gelmiş. Bu demek oluyor ki , ülkenin gelirleri minimize olmuş. Geçen sene 42 milyar dolar turizm geliri bu sene olmaz ise, ki olmayacak ne yapacaksın. Ne yapacaksın net hata ve noksan kalemine gelen 28 milyar dolar kaynağı belirsiz finansman olmasa .

Ne yapacaksın dost ülkeler 52.5 milyar dolar vermezse. Ne yapacaksın GAZPROM BOTAŞ ın 26 milyar dolarlık borcunu isterse.

Hiç var mı içlerinde turizm hariç gelir? Bir ülkenin kazancının %84 ü vergi olabilir mi. Ve bunun da % 70 i dolaylı vergi.

Bir ülkenin gelir kaynağı trafik cezaları ve market poşetleri olabilir mi.

Oldu malesef dostlar , malesef oldu.

Tarım bitti, hayvancılık yan yattı, teknoloji dağın ardına kaçtı. Biz de burada Suriyeli, Afganlarla seçimde ülkenin kaderini belirlemeye çalışıyoruz.

Hepinize sevgiler saygılar sunuyorum. Oyumuza sahip çıkacağız, bu oyunu bozacağız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları