İklim değişikliğine dikkat! Gözlerde kaşıntıya ve burun akıntısına neden oluyor olabilir!

İklim değişikliğine dikkat! Gözlerde kaşıntıya ve burun akıntısına neden oluyor olabilir!
Rutgers Environmental and Occupational Health Sciences Enstitüsü'ndeki araştırmacılar iklim değişikliğinin önde gelen alerjenler olan meşe ve kanarya otu polenlerinin dağılımını etkilemesinin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki eyaletler üzerinde nasıl etkileri olacağını simüle ettiler. Araştırmanın sonuçları Frontiers in Allergy dergisinde yayınlandı.

Evrim Ağacı'nda yer alan bilgilere göre, Rutgers School of Public Health'ten Çevre, Mesleki Sağlık ve Adalet profesörü Panos Georgopoulos liderliğindeki ekip; bilgisayar model leri kullanarak iklim değişikliğinin 2050'ye kadar havadaki polen yüklerini önemli ölçüde artıracağını tespit etti. Ekip ayrıca, en büyük dalgalanmaların bazılarının polen dağılımının tarihsel olarak düşük olduğu alanlarda meydana geleceğini buldu. Georgopoulos bu konu hakkında şunları belirtti:

‘Polen, karbondioksit ve sıcaklık gibi değişkenler; bitkilerin davranışlarını etkilediklerinden iklim değişikliğinin etkileri için mükemmel göstergelerdir. Polen üretimi ve polenlerin alerjik hastalıklar üzerindeki etkisi, iklim değişikliği sebebiyle artmaktadır ve bu çalışma da gelecekteki bu trendi öngören birkaç çalışmadan biridir.’

ABD'de farklı örnekleme metotları kullanan özel ve kamu kurumları tarafından işletilen yaklaşık 80 polen örnekleme istasyonu mevcuttur. Ancak polen indekslerini iklim değişikliği ile ilişkilendiren önceki çalışmalar veri eksikliği sebebiyle sınırlı kalmıştır.

POLENLER KONSANTRASYONU ETKİLEYEBİLİR!

Araştırmacılar bu zorluğun üstesinden gelmek için ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından yönetilen açık kaynaklı bir program olan Çevre Çok Ölçekli Hava Kalitesi Modelleme Sistemi'ni birer alerjen olan meşe ve kanarya otu polenlerinin dağılımlarını tarihsel (2004) ve gelecekteki (2047) koşulları simüle etmek için uyarladılar.

Sonuçlara göre ılıman koşullarda bile, polen mevsimi ABD genelinde daha erken başlayacak ve daha uzun sürecek; ayrıca ülkenin çoğu bölgesindeki ortalama polen konsantrasyon larını da artacak. Ayrıca meşe polenlerinin ortalama konsantrasyonlarının Kuzeydoğu ve Güneydoğu'da %40'ın üzerine çıkabileceği ve yine bu alanlarda kanarya otunun ortalama konsantrasyon u %20'yi aşabileceği tespit edildi. Dahası Nevada'nın bazı bölgelerinde ve Kuzey Teksas'ta, meşe poleni seviyelerinin yüzyıl ortasına kadar iki katına çıkabileceği; Massachusetts ve Virginia'da ise 2050'ye kadar kanarya otu polenlerinin miktarının %80 oranında artış göstereceği tespit edildi.

Araştırma, New Jersey eyaletinde iklim değişikliğinin hava kalitesini nasıl etkileyeceğini araştırmak için EPA ve New Jersey tarafından finanse edilen Rutgers Ozone Research Center'ın devam eden projesinin bir parçasıydı. Çalışmanın büyük kısmı, eyaletin akciğerlere zarar verebilecek olan fosil yakıt kullanımının bir yan ürünü olan temel durumdaki ozon aktivitesini inceledi. Georgopoulos sonuçlar hakkında şöyle söylüyor:

New Jersey'in hava kalitesi hem antropojenik kirlilikten hem de artan polen seviyeleri açısından iklim değişikliğinden olumsuz etkilenecek. Astımı olan insanların polen ve ozon gibi tetikleyicilere maruz kalması, solunum yolu hastalıklarının şiddetlenme ihtimalini artırıyor. En savunmasız olanları korumak için bu tetikleyicilerin ısınan bir dünyada nasıl davranacağını anlamamız gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar