İkinci el otoda satışlar arttı: Dizel ayrıntısı şaşırttı

İkinci el otoda satışlar arttı: Dizel ayrıntısı şaşırttı
Otomobil sahibi olmanın, ekonomideki durum nedeniyle gittikçe lüks olarak algılandığı Türkiye'de araç piyasasında hareketlilik yaşanıyor. Salgın sırasında baş gösteren çip krizi sonrasında sıfır araç satışlarında düşüş yaşanırken son dönemde ikinci el araç satışında yüzde 10 seviyesinde bir artış görüldü. Dizel araçların satışlarıyla ilgili ayrıntı da belli dolu.

Sıfır araç satışları, koronavirüs salgınıyla baş gösteren çip kriziyle birlikte sert düşüş yaşamış, bu durum ikinci el araç satışlarına ilgiyi artırmıştı.

Çip krizi sonrası Türkiye''deki yüksek vergilendirme de sıfır araç alımını gittikçe zora sokmuştu. İkinci el oto pazarının son durumu çevrim içi araç satış ilanlarının incelenmesiyle ortaya koyuldu.

Bu yıl şubat ayında Türkiye ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında 348 bin 330 adet aracın ilanı yayımlandı. Bu veri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışı gösterdi.

İnternette ilanı verilen araçların yüzde 36’sının satıldığı ve bu durumda 2022''nin şubat ayına göre yüzde 10 artışla 126 bin 43 adetlik satış yapıldı.

İKİNCİ EL SATIŞLARDA OTOMOBİL VE TİCARİNİN PAYI

Yapılan satışlar sonucunda otomobillerin payının yüzde 81 ve hafif ticari araçların payının ise yüzde 19 olduğu belirlendi.

Ocak-Şubat 2023 dönemi toplam satışlar göz önüne alındığında geçen yılın aynı dönemine göre ilan adedinde yüzde 20, satışlarda ise yüzde 41''lik bir artış görüldü.

İKİNCİ ELDE FİYATLAR DA YÜKSELDİ

İkinci el araç ilanları incelemesinde şubat ayıyla ilgili binek ve hafif ticari araç pazarında fiyatların ocak ayına göre yüzde 4 arttığı gözlemlendi.

DİZEL ARAÇLAR SATILIYOR MU?

Türkiye''de ikinci el araçların internet satışlarına göre şubatta en yüksek payın 79 bin 818 adetlik satışla dizel otomobillere ait olduğu görüldü.

41 bin 71 satışla benzinli ve 2 bin 704 adetle oto gazlı otomobiller ise dizel motorluları takip etti.

HİBRİT VE ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERE İLGİ VAR MI?

Verilerde Hibrit otomobillerin satışlarının da 2 bin 157 olduğu ikinci el elektrikli otomobil satışlarının 293 olduğu belirlendi.

Şubat ayında satılan binek araçların yüzde 41''ini C segmentine ait araçlar olduğu fark edildi. Geçen yılın şubat ayına göre C-SUV segmenti araç satışlarının toplam binek araç içindeki payının yüzde 10, D-SUV segmentinin payının da yüzde 8 arttığı ortaya çıktı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar