Holokost nedir? 6 milyon insanın katledildiği Holokost ne demek?

Holokost nedir? 6 milyon insanın katledildiği Holokost ne demek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Biz Holokost cenderesinden geçmedik." sözleri sonrası Holokost'un ne olduğu merak edilmeye başlandı. Söz konusu katliamda 6 milyon insan katledilmişti. İşte Holokost'un anlamı...

Holokost sözcüğünün İbranice bir kavram olan "olah" sözcüğünün Yunanca çevirisi olduğu bilinmekte. Olah, Yahudilikte tamamen yakılan bir tür adak olarak ifade edilir. Holokost sözcüğü, "holos" (tüm, komple) ve kaustos (yakılmış, köz olmuş) sözcüklerinin birleşiminden oluşmuştur ve anlam olarak "yanıp kül olmuş" anlamına gelir.

HOLOKOST NE DEMEK?

Holokost'un hangi olay olduğu merak ediliyor. Holokost, Yahudi Soykırımı ya da HaŞoah, Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası döneminde, Heinrich Himmler'in liderliğindeki SS güçleri tarafından işgal edilen sınırlar içerisinde binlerce Yahudi'nin sistemli bir şekilde öldürüldükleri soykırıma verilen ad olarak bilinmektedir.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının sonrasında tahminlere göre 10-11 milyon civarında insanın Nazi rejimi tarafından öldürüldüğünü anlatmaktadır.

Holokost öncesinde, Avrupalı Yahudilerin sayısı yaklaşık dokuz milyona ulaşmıştı ve bu nüfusun yaklaşık üçte ikisi Holokost'ta hayatını kaybetti. Holokost'ta, bir milyonun üzerinde Yahudi çocuk, yaklaşık iki milyon Yahudi kadın ve üç milyon Yahudi erkek öldürüldü. Almanya ve Almanların işgal ettiği bölgelerde bulunan 40.000'den fazla tesis, Yahudi ve diğer kurbanları toplamak, hapsetmek ve öldürmek amacıyla kullanıldı.

Holokost süreci, şiddet ve soykırımın aşama aşama gerçekleştiği bir süreçti. II. Dünya Savaşı'nın patlak vermeden önce, Yahudilerin sivil haklarını kısıtlayan ve en bilineni 1935'teki Nürnberg Yasaları olan bir dizi yasa yürürlüğe girdi. Toplama kampları, mahkûmları köle gibi çalıştırmak veya bitkinlikten ve hastalıktan ölene kadar hapsetmek amacıyla kuruldu. Alman işgali altındaki her yerde, paramiliter gruplar (Einsatzgruppen) Yahudileri ve politik muhalifleri toplu infazlarla öldürdü.

İşgalciler, Yahudileri ve Romanları gettolarda bir araya getirip, nakliye trenleriyle ölüm kamplarına göndermeden önce bu grupları bir arada tuttular. Yolculuk sırasında hayatta kalanlar ya ölene dek çalıştırıldı, tıbbi deneylere tabi tutuldu ya da sistematik bir şekilde gaz odalarında öldürüldü. Alman bürokrasisinin her aşaması, soykırımın lojistiğine yardımcı oldu ve Üçüncü Reich'ı, Holokost'u bir Soykırım Devleti'ne dönüştürdü.

Dünya Savaşı sırasında soykırıma kurban giden Yahudi sayısının toplamda 6 milyon olduğu bilinmektedir. İsrail'de, Holokost'un kurbanları için her yıl 27 Nisan'da anma törenleri düzenlenmektedir.

HOLOKOST ANMA GÜNÜ NE ZAMAN?

Nazi katliamının ana üslerinden birisi olan Auschwitz toplama kampının müttefik kuvvetlerce kurtarılış günü 27 Ocak, çok sayıda ülkede Holokost Anma Günü olarak kabul ediliyor. BM Genel Kurulu, 2005 yılında 27 Ocak’ın Uluslararası Holokost Anma Günü olarak kabul etmişti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar