Hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturuyor! Vücuda girdiği an kana karışan tek besin

Hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturuyor! Vücuda girdiği an kana karışan tek besin
Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Nur Tatlıoğlu, soğuk havalarda vazgeçilmez bir besin kaynağı olan pekmez hakkında bilgi verdi.

Şeker ve diğer katkı maddeleri kullanılmadan binlerce yıldır Anadolu'da geleneksel olarak üretilen pekmez, içeriğindeki demir ve kalsiyum sayesinde kemik gelişimini destekler, kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yüksek şeker içeriğiyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağı olan pekmez, içeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom ve demirle vitamin ve mineral bakımından zengin bir kaynaktır.

659fac01ef4863c79d872e91.webp

Pekmez, vücuda girdiği anda kana karışan bir enerji kaynağıdır. İçeriğindeki demir, kan yapımını artırarak kansızlığa karşı etkili bir çözüm sunar. Ayrıca, kalsiyum içeriğiyle kemik gelişimini destekler ve potasyum sayesinde kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Antioksidanlar içeren pekmez, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur.

Ancak, pekmez tüketirken bazı kurallara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Nur Tatlıoğlu, özellikle şeker hastalarının tüketimini sınırlamaları, evde yapılan pekmezin ışıktan uzak ve oda sıcaklığında, marketten alınan pekmezin ise buzdolabında saklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, pekmezin aşırı miktarda tüketilmesinin ishal ve sindirim sistemi problemlerine neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

659fac06ef4863c79d872e9d.webp

Pekmez, özellikle büyüme çağındaki çocuklar, kilo alamayanlar, iştahsızlık ve halsizlik şikayeti olanlar için önerilen bir besin kaynağıdır. Ayrıca, cilt hastalıklarının tedavisinde ve tansiyonun dengelenmesinde de yardımcı olabilir. Uzmanlar, yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı pekmez tüketmelerini önermektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar