Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

17-01-24-01gun-page-0001-001.jpg

MEMUR VE EMEKLİSİNE EK ZAM VE REFAH PAYI TALEBİ

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Kahveci, enflasyon farkının maaş zammı olmadığını, bu farkın maaşlardaki yaşanan erimenin gecikmiş bir telafisi olduğunu vurgulayarak, " 2024'ün ilk yarısı için memur ve emeklilere yapılan zam oranı yüzde 15'tir. Ancak, haberlerde bahsedilen yüzde 49,25'lik zam doğru değildir." şeklinde konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, kamu görevlilerinin alım gücünü artırmak için gerçek enflasyonun üzerinde bir zammın yanı sıra refah payının da verilmesi gerektiğini belirtti. Kahveci, genel merkezde düzenlediği basın toplantısında, 2023 yılı enflasyonunun yüzde 64,77, geçen yılın ikinci altı aylık enflasyonunun ise yüzde 37,57 olduğunu hatırlatarak, Temmuz ayında memur ve emeklilere yüzde 6 zam yapıldığı için maaşların geçen altı ayda 31,57 puan eridiğini açıkladı. Ocak ayında bu erimenin telafi edildiğini ve ardından yüzde 15'lik 2024 yılının ilk yarı zammının yapıldığını ifade eden Kahveci, bu nedenle memur ve emeklilere 2024 yılının ilk altı ayı için yapılan zam oranının yüzde 15 olduğunu belirtti. " Bu nedenle, memur ve emeklilere yüzde 49,25 zam yapıldığı şeklindeki haberler gerçeği doğru bir şekilde yansıtmıyor. " dedi.

Enflasyon farkının maaş zammı olmadığını, aslında maaşlardaki erimenin gecikmiş bir telafisi olduğunu belirten Kahveci, memur ve emekli maaşlarının enflasyon karşısında sürekli eridiğinin bir göstergesi olduğunu dile getirdi. 2002 yılında ortalama memur maaşıyla alınabilen çeyrek altın miktarının bugün yüzde 50'nin üzerinde değer kaybettiğine dikkat çeken Kahveci, çalışan ve emeklilerin bütçeden aldıkları payın sürekli azaldığını vurguladı.

Kahveci, 2024 ve 2025 yılları için öngörülen maaş artışlarının, mal ve hizmet fiyatlarındaki beklenen yüzde 55,04'lük artışın altında kaldığını ifade ederek, "En umut verici senaryoya göre, memur ve emeklilerin maaşları önümüzdeki 2 yıl içinde 15 puan kadar eriyecek ve enflasyon farkı ile dönem sonlarında gerçekleştirilecek ödemelerle birlikte maaşlarda reel anlamda herhangi bir artış olmayacaktır." dedi.

Kahveci, 2022 ve 2023 yıllarında verilen refah payının bu yıl uygulanmamasını ise " Kamu görevlilerinin satın alma gücünü artırmak amacıyla, gerçek enflasyon oranının üzerinde bir maaş artışının yanı sıra ek olarak refah payı verilmesi zorunlu hale gelmiştir.” ifadeleriyle eleştirdi.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar