Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

28-12-23-01gun-page-0001-001.jpg

SON 20 YILDA 60 MİLYAR DOLARLIK TÜRKSERMAYESİ BATI’YA GÖÇTÜ

Türkiye’de sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın sağlanamaması ve hukukun etkinliğinin kaybolması sadece yabancı sermayeyi değil, Türk yatırımcıları da ülkeden kaçırıyor. Türkiye’nin büyük sermaye grupları fabrikalarını ABD’ye ya da Avrupa ülkelerine taşıyor. Son 20 yılda Türk yatırımcılar yurt dışında toplam 58,4 milyar dolarlık doğrudan yatırım gerçekleştirdi. 2002 yılında sadece 251 mil[1]yon dolar düzeyinde gerçekleşen dış yatırımlar, 2015’te 5.2 milyar dolarla rekora ulaştı. 2021 yılında ise 4.6 milyar dolar ile kapattı. Bir anlamda Türk yatırımcıların yurtdışı iştahı, sebebi ne olursa olsun artış gösterdi. Türk yatırımcıların çoğu dünyanın 160 ülkesinde fabrika kurdu, şirket satın aldı, ortaklık yaptı. Binlerce belki de yüzbinlerce insana istihdam sağladı. Bir[1]çoğu da şirketinin merkezini taşıdı. Türkiye 10 yıl boyunca 1-2 milyar dolarlık Alman Volkswagen yatırımını beklerken Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan oldu. Günümüzde her ne kadar Türk şirketi olarak dile getirsek de merkezini ABD’ye Hollanda’ya, İngiltere’ye taşıyanların sayısı az değil. Hem de bu şirketlerin Türkiye için devasa büyüklükte olduğunu düşünürsek.

İNGİLİZ MEDYASI: “TÜRK ŞİRKETİN GELİŞİ, BİZİ SEVİNDİRDİ”

Geçtiğimiz hafta İngiltere’de bir gazete “Türk şirketi Bimcrone’un Cambridge’de uygun bir yer bulması İngiltere’yi sevindirdi” şeklindeydi. Yani bir Türk şirketinin İngiltere’yi merkez olarak kabul etmesi, İngilizler tarafından sevinçle karşılanıyordu. Bu şirketin teknoloji şirketi olması, sevinçlerini daha da artırmıştı. Nesrin Akın Öztabak’ın 2017’de İstanbul’da kurduğu Bimcrone, Türkiye’nin küresel anlamda en güçlü olduğu inşaat sektörü ile ilgiliydi. Türk inşaat şirketlerinin dünya müteahhitler liginde ikinci olduğunu hatırlatmak isterim.

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİNE YÖNELİK ÇALIŞIYOR

Bimcrone, inşaat projelerinin dijital projelerini oluşturan, planlamadan yıkıma kadar bina inşaat yaşam döngüsünün tüm aşamalarını izlenebilir hale getiren ve süreç optimizasyonu ile daha iyi projelerin üretilmesini sağlayan bulut tabanlı bir platform. Türk şirketi Bimcrone’un en büyük rakibinin de ABD’li bir firma olduğunu yazan İngiliz medyası, Türk firmanın her malzeme için karbon oranı emisyonunu hesaplayabilmesi ve bu verileri projedeki herhangi bir değişiklikten sağlayabilmesiyle de fark yarattığının altını çiziyor. İngiltere İşletme ve Ticaret Bakanlığı’nın Küresel Girişimcilik Programı tarafından desteklenen Türk şirketi için de finansman desteği gibi teşvikler de sunulmuş durumda. 2021 yılında Edenbase Yarışması’nın finalisti olan Bimcrone’un Ada’ya gelişiyle ilgili olarak Cambridgeshire & Peterborough Birleşik Otoritesinin Büyüme Merkezi İç Yatırım Büyüme İşleri Genel Müdürü Rebecca Bekkenutte şu yorumu yapıyor: “Böylesine yenilikçi bir işletmeyi desteklemek, küresel genel merkezini bölgede kurmanın bölgesel tekliflerini ve faydalarını anlamak gerçek bir zevkti.”

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar