Asgari ücretin yanında ödemeler de arttı: GSS, işsizlik maaşı ve kıdem tazminatına yeni zam!

Asgari ücretin yanında ödemeler de arttı: GSS, işsizlik maaşı ve kıdem tazminatına yeni zam!
Yapılan ara zamla birlikte asgari ücret arttı. Asgari ücretteki artışın yanında, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı ve GSS primleri de arttı. İşte detaylar…

GSS, İŞSİZLİK MAAŞI VE KIDEM TAZMİNATINA YENİ ZAM!

Asgari ücrete gelen ara zamla birlikte, işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretleri başta olmak üzere pek çok ödemede değişiklik yapıldı.

Yapılan artışla birlikte en düşük işsizlik maaşı 2 bin 588 lira, en yüksek işsizlik maaşı da 5 bin 176 lira oldu. Bu rakamlar üzerinden %0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılıyor. İşsizlik maaşından yararlanabilmek için çalışanın kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, işten çıkarılmadan önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması, son 3 yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması, son 30 gün içerisinde İŞKUR''a şahsen ya da online olarak başvuru yapılması gerekiyor.

GSS VE KIDEM TAZMİNATINDA ARTIŞ

Çalışanlara bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı veriliyor. Yeni asgari ücret ile kıdem tazminatı da 6 bin 471 liraya çıktı.

GSS primleri de asgari ücret zammından etkilendi. Hastane ve sağlık kuruluşlarından yararlanmak için brüt asgari ücretin %3''üne karşılık gelen 194 lira 13 kuruşun ödenmesi gerekecek. Bu ödeme ile kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler de sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek. Hanedeki kişi başı gelirin 2 bin 157 liradan az olması durumunda ise GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar