Fitch'ten Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme

Fitch'ten Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'de faaliyet gösteren Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türkiye'nin makroekonomik dönüşümünden ve daha geleneksel ekonomi politikalarına geçişinden faydalanacağını açıkladı.

Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada, Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türkiye'deki iştiraklerinin, ülkenin makroekonomik uyumundan yararlanarak daha geleneksel ve istikrarlı ekonomi politikalarına geçiş sürecinde avantaj sağlayacağı belirtildi. Açıklamada ayrıca, enflasyonun düşmesi ve Türk lirasındaki daha kontrollü değer kaybının, iştiraklerin net parasal kayıplarını azaltacağı ve döviz kurlarındaki dalgalanmaların olumsuz etkisini azaltacağı vurgulandı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ardından Körfez İşbirliği Konseyi'ne ait bazı bağlı ortaklıkların da dahil olduğu 18 Türk bankasının notunu yükselttiğini hatırlattı. Bu yükseltmenin, Fitch'in Haziran 2023'ten bu yana izlenen politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güveninin arttığını yansıttığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, pozitif görünümün Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki düşüş ve dış kırılganlıklardaki azalma eğilimiyle tutarlı olacağı beklentisini yansıttığı belirtildi.

Körfez İşbirliği Konseyi bankalarının Türk iştiraklerinin 2021'de 2,6 milyar dolar olan net parasal kaybının, enflasyonun beklentiler doğrultusunda gerçekleşmesi halinde 2024'te 2,8 milyar dolara çıkmasının ardından 2025'te yaklaşık 1,4 milyar dolara düşmesinin beklendiği de açıklamada yer aldı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar