Fenerbahçe-Sivasspor maçının kırmızı kartında VAR hatası! Deniz Çoban ve Bülent Yıldırım çok net uyardı

Fenerbahçe-Sivasspor maçının kırmızı kartında VAR hatası! Deniz Çoban ve Bülent Yıldırım çok net uyardı
Eski hakem Deniz Çoban ve Bülent Yıldırım, İrfan Can Kahveci'nin yaptığı faul sonrası gördüğü kırmızı kartı değerlendirdi. VAR'ın yaptığı hataya dikkat çekti.

TURGAY SAKARYA-GÜNBOYU

Spor Toto Süper Lig''in 32. hafta müsabakasında Fenerbahçe ile Demir Grup Sivasspor karşı karşıya geldi.

Sivas''ta 4 Eylül Stadı''nda oynanan maç, Fenerbahçe''nin 3-1''lik üstünlüğüyle tamamlandı.

Fenerbahçe''nin golleri 22. dakikada Rossi, 45+1 ve 45+10''da Ferdi Kadıoğlu''ndan kaydedildi. Sivasspor''un golü ise 76. dakikada Caicedo''da geldi.

Maçın 45+3. dakikasında Fenerbahçe''de İrfan Can Kahveci yaptığı faul sonrası sarı kart gördü.

VAR''da yapılan inceleme sonrasında Hakem Zorbay Küçük sarı kartı iptal edip İrfan Can Kahveci''ye kırmızı kart gösterdi.

Sivasspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdiler: Kırmızı kart kararı doğru muydu

TARTIŞMALI POZİSYON

İrfan Can’ın VAR incelemesi sonrası gördüğü kırımızı kart hakkında eski hakem Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban, VAR’ı ve pozisyonu değerlendirdi.

beIN Sports’ta konuşan Yıldırım ve Çoban’ın pozisyon hakkındaki değerlendirmeleri şöyle:

Bülent Yıldırım: Şimdi hakem ile VAR arasındaki diyalogu bilmiyoruz, onu ifade edelim. Ancak Video Hakem tekniği açısından o tabanı, rakibine yönelik hamleyi, topsuz olarak tabanı şu yapıştırma resmini verdiğiniz anda Video Hakem, ''Tamam'' dedi. Elbette ki o faul şiddet ölçeğini kullanacak olsanız bu, 8 mi 9 mu tartışılır. Onu kabul edelim.

Deniz Çoban: Ben, fikrimi peşin söyleyeyim ki bu 8.

Bülent Yıldırım: Bunun güzeli, hakem tarafından çözülmesi.

Bülent Yıldırım: Video Hakem... Çıta diye bir şey kalmadı. Çıta darmadağın. Maça göre, atmosfere göre...

Deniz Çoban: Hocam bir şeyi bilmek başka bir şeydir, onu anlatırken doğru cümleleri seçerek anlatmak başka bir şeydir. Hele hele karşınızdaki topluluk homojen değilse, herkesin anlayışı ve anlama kapasitesi aynı değilse aynı cümlelerle söyleseniz de herkes farklı anlar. Seminerde, ''Çıtayı aşağı çekiyoruz'' anlamında bir şey kullanıldı. Ondan sonra işte Zorbay''ın geçen haftaki maçındaki müdahaleyi de atlıyoruz. Geçen hafta Galatasaray maçında müdahale edilenleri, edilmeyenleri de hatırlıyoruz. Bu müdahaleyi de görüyoruz. Artık hangisine müdahale ediliyor, hangisine edilmiyor, hangisinde hakem haklı, hangisinde değil onu da anlamıyoruz. Çünkü müdahale ediliyor hakem de maça gidiyor, gözlemci de maça gidiyor. Hangisinin doğru yaptığını da anlayamıyoruz. Daha çok Merkez Hakem Kurulu''nun doğrusunun ne olduğunu anlayamıyoruz.

Sivasspor - Fenerbahçe maçının tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdiler: Kırmızı kart kararı doğru muydu

 

Bülent Yıldırım: Hakemlik tekniği açısından burada faulün niteliği tartışılır. ''Borderline'' dediğimiz konuya çok yakın. Şiddet ve yoğunluk konusunda unsurlar eksik. Derbideki ihraç, biraz daha yukarıdaydı. Burada, biraz daha aşağıda. Ancak bu müdahale ile kırmızı kartın doğru olduğunu düşünüyorum. Futbol kamuoyunun da %100 kabul edeceği fikrindeyim.

Deniz Çoban: Hocam, ben bu tip müdahalelerin kırmızı kartla cezalandırılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü topu bırakmış, bu hamleyi rakibe yapıyor ama UEFA da diyor ki şiddet, acımasızlık, gaddarlık olacak ve kırmızı kartı da öyle çıkaracaksınız diyor. Bu pozisyonu hakem gördü. Yoğunluğu, şiddeti sarı kart sınırında değerlendirdi. Sarı kartını gösterdi. Video Yardımcı Hakem, hakemi çağırdığında farklı olarak ne gösterdi burada? Evet, fotoğrafı durdurduğunuz zaman kramponun vidası geliyor gibi. Ben, bir pozisyonda burada kırmızı kartı kabul ediyorum derken diğerlerinde ayak kurtulmuş dedim.

 

Deniz Çoban: Video Yardımcı Hakem, kontrole geldiğinde fotoğrafı gösterdi. Sonrasını normal akışta izlettirmesi lazım ama hakemler, halen ısrarla ciddi faullü oyun, şiddetli hareket ve elle oynamalarda normal akışta izlettirmiyorlar. Sanki hakemi kenara çağırıp kırmızı karta, penaltıya ikna etmeye çalışıyorlar. Ben, protokol dışı hareket ettiklerini değerlendiriyorum. Bu harekette ben, VAR müdahalesini kesinlikle yanlış buluyorum. Hakem, buna kırmızı kart gösterseydi itiraz etmezdim. Hakemin yorum alanına giren bir pozisyon. Sarı kartı da gösterseydi itiraz etmedim.

Deniz Çoban: Ben, buna kırmızı karta yanlış diyemem. Doğru. Fakat Video Yardımcı Hakem, müdahalesini yanlış buluyorum. Kırmızı kart doğru mu? Doğru. VAR müdahalesine katılmıyorum ama Türkiye''de bu standart, çok fazla düştü. Artık neye karışılır neye karışılmazın ölçüsü kaçtı.

Bülent Yıldırım: Bir de şunu söyleyeyim dördüncü hakem kardeşimiz, Rossi''nin oyuncu değişikliği için orada olayı bekletirken burada ortada kaptan yok, Jesus''un elinde kaptanlık pazubandı ve ona müdahil olmadılar. Esas burada bekletin o zaman. Oyunun durması gerekirdi yani. Maç bir dönem kaptansız oynandı.

Deniz Çoban: Evet, iki kere kaptan değişti maçta.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar