Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

FEDA-KARLIK…

Kıymetli dostlar bir hafta aradan sonra beraberiz, sizlere gündemi ve Türkiye''nin mevcut durumunu değerlendireceğim.

Başlığa dikkat ettiyseniz, feda- karlık yazdım. Hep bir şeyleri feda etmesi gereken millet, ama bu feda karşısında kâr eden bir güruh. Yetmedi mi, bence yetti. Dış Ticaret açığı ve cari açık neredeyse artık başabaş geldi.

Ne demek bu? 12.4 milyar dolar Ocak ayı dış ticaret açığı, 9.3 milyar dolar da cari açık.

Sene sonunda bu 150/160 milyar dolar dış ticaret açığına, 120/130 milyar dolar da cari açığa işaret eder. Şimdi dış ticaret açığı, cari açık AKP''nin karnesidir. Bu demektir ki, bu ülkede tüketim üretimden fazla, biz üreten değil, tüketen bir toplumuz demektir. Biz üretmekten, biz toprağa ekmekten vazgeçtik demektir. Biz hayvancılık yapmaktan biz kendi buğdayımızı yetiştirmekten vazgeçtik demektir.

Peki vazgeçtiklerimizin yerine ne koyduk..

İthal ürünleri koyduk, ihtimal buğdayı koyduk, ithal giyim kuşamı koyduk, ithal pişmemiş simidi koyduk.

Yani bizi tüketen bir toplum haline getirdiler kıymetli dostlar.

AKP''nin seçmene şirin gözükmek için baskıladığı dolar kuru, ihracatçıyı her geçen gün ithalat fiyatları ile rekabet edemez hale getirirken, elinde kalan bir kaç üretim tesisine de veda etmek zorunda kaldık.

Peki ne olacak şimdi, seçimden sonra nereden başlayacağız ki yaralarımız sarılsın. Önce ayakları yere yere basan bir ekonomi reformu, güven tazeleyen bir adalet sistemi, tam bağımsız merkez bankası ve üretmesi için ekilecek topraklarımız.

Borcumuz çok dostlar, borcumuz çok. Kısa vadeli borcumuz tam 196 milyar dolar. Bir yıl içinde ödenmesi gereken rakam. Bizler ödeyeceğiz saltanatın faturasını, biz ödeyeceğiz oligarkların garanti proje bedellerini, biz ödeyeceğiz oyumuza sahip çıkmamanın bedelini.

Her nereye bakarsanız bakın iktidarın kontrolünü kaybettiği bir yönetim görecekseniz. Ve bunun neticesinde de agresifleşme ve hakaret dolu bir hitap tarzı.

Amerika''da batan bankalar oldu bu dönemde. Kimse yanlış anlamasın. Bunlar artan faiz veya FED para politikası yüzünden batmadı, ellerinde düşük faizli tahvillerden, ellerindeki mevduatı farklı alanlara yönlendirip eksiye düşmekten dolayı battılar. Yani bizim faiz politikamızı uygulasalar 2 sene önce batmışlardı.

Yoğun baskılanma durumunda bile, yukarı çıkışı engellenemeyen bir dolar var. Her ay Merkez Bankasının 8/10 milyar dolar, bizlerin geleceğini temlik altına alarak müdahale ettiği. Sonuç? Artan yönlü bir kur eğilimi, artan dış borç ve yükselttiği enflasyon ile halkın satın alma gücündeki tükeniş.

Peki diyelim Millet İttifakı geldi. Ne yapacak. Hani troller diyor ya, neden oy vermeliyim.

Öncelikle, tek adam rejiminden çıkılacağı için, yabancı yaptırımcı adalete olacak güven ile parasını getirecek.

Gelecek olan yabancı yatırımcı ile piyasalar toparlanıp, borç ile adım atmaktan kurtulacak. Tarıma ağırlık verilip temel gıda maddeleri hammaddesi üretilecek. Ve kaybettiğimiz itibarımız tekrar kazanılacak.

Bunlar benim için söylenen vaatler ışığında yapılması olası durumlar. Eğer bunlardan herhangi bir tanesi bile yeni iktidar tarafından eksik yapılırsa, bu eksiği söylemekten de geri durmayacağız.

İtibardan tasarruf olmaz derken, bu itibar benim nazarımda saraylar, uçaklar, hanlar hamamlar değildir. Halkın satın alma gücüdür, halkın refah düzeyidir, halkın huzuru mutluluğu, güvenliğidir. Eğer siz bunları sağlayamamışsanız, uçan saray, konuşan uçak sahibi de olsanız, itibarınız yerlerde demektir.

Düşünün asgari ücret 8.500?.. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10.000? (barınma - ulaşım yok.!!!!!! )

Yahu siz bu milletle dalga mı geçiyorsunuz. Siz bu milletle alay mı ediyorsunuz. Siz bu milleti aptal mı zannediyorsunuz.

İstanbulda en düşük ortalama kiranın 12/15 bin olduğunu düşünürsek 4 kişilik bir aile hangi parkta konaklamalı sizce Eğer FED bu akşam 25 baz puanlık bir artış yapar ise, ki muhtemelen öyle olacak, banka iflaslarından sonra faiz pas geçilme beklentisi yüzünden Şahin olarak algınacak piyasada. 10 gün önce 50 baz puanı satın alan piyasanın dengesi bozulacak ve enflasyon düşürme planı orta vadeli sarkacak.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise , dolar kıtlığı daha da kendini hissettirecek ve gerek SWAP gerekse bulunacak borç para maliyeti her geçen gün daha da artacak.

Artık yeter AKP. Artık yeter. Bu milletin çektiği çile artık yeter. Şapkanı önüne koyma değil , artık o şapkayı başkasına devretme zamanı.

Hepinize saygılar sevgiler sunuyorum.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları