Fas'tan Biden'a Batı Sahra çağrısı

Fas'tan Biden'a Batı Sahra çağrısı
Batı Sahra'yı tanıma kararı alan ABD, bunun karşılığında Fas'tan İsrail ile anlaşmasını istedi. Rabat yönetimi, Joe Biden yönetiminin anlaşmadan çekileceğinden endişe ediyor.

Fas'tan Biden'a flaş çağrı

İsrail ile normalleşen ülkeler arasına Fas da girdi. Fas; Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'dan sonra Tel Aviv ile anlaşan 6. Arap ülkesi oldu. Bu kapsamda İsrailli heyet ilk resmi ziyaret için Fas'a gitti, ziyaret sırasında 4 anlaşma imzalandı.

ABD'DEN BATI SAHRA ŞARTI
Axios'un haberine göre, Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ABD'de Ocak 2021'de başkanlık görevini devralacak Joe Biden yönetiminden Donald Trump döneminde yapılan anlaşmayı sürdürmesini istiyor. ABD, Batı Sahra üzerinde Fas egemenliğini tanırken, bunun üzerine Rabat yönetimi İsrail ile normalleşmeyi kabul etti.

FAS'IN ENDİŞESİ
Burita, yaptığı açıklamada, "Umarız bir sonraki yönetim bu olumlu dinamiği devam ettirir." dedi. Batı Sahra'nın ABD tarafından tanınması, onlarca yıllık ABD politikasını tersine çeviren tartışmalı bir adım olarak değerlendiriliyor. İsrail ve Fas, Biden'ın anlaşmadan çekilmesi halinde bunun başarısız olacağından endişe ediyor. Biden'ın anlaşmayı hoş karşılamadığı ancak eleştiride de bulunmadığı kaydedildi.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar