Faizler füze gibi fırladı kredi kullanan azaldı!

Faizler füze gibi fırladı kredi kullanan azaldı!
Günboyu Gazetesi'nin bugünkü manşeti

30-04-24-01gun-page-0001-001.jpg

YÜKSEK FAİZ, KONUT VE TAŞIT KREDİSİNE TALEBİ KIRDI

Enflasyonu kontrol etmek için faizlerin yükseltilmesi, başta konut ve taşıt sektörleri olmak üzere birçok sektörde talebin azalmasına neden oluyor. Faizlerin hızla artması, piyasalarda konut ve taşıt kredisi kullananların sayısının düşmesine yol açtı.

Yüksek faiz ve kısıtlamalar nedeniyle hem konut hem de taşıt kredileri neredeyse durma noktasına geldi. Taşıt kredilerindeki stok, yılın başından bu yana %6 oranında azaldı. Bu yükselen faizler ve kısıtlamalar, taşıt ve konut kredilerinin durma noktasına gelmesine neden oldu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, konut kredileri sektörde yıl sonuna göre yalnızca %1,3 artış gösterirken, kamu sektöründe %5 azaldı. Taşıt kredileri ise %5,8 düşüş yaşadı ve sektördeki en büyük düşüş kamu bankalarında görüldü.

Merkez Bankası'nın yeni ekonomi politikaları ve yüksek faizlerle mücadele stratejileri, tüm kredi türlerinde faizleri yükseltti. Son dönemde oldukça yüksek olan taşıt ve konut kredi faizleri, bankacılık sektöründe kredi kullanımının neredeyse durma noktasına gelmesine neden oldu.

BDDK'nın haftalık verilerine göre, 19 Nisan itibarıyla konut kredileri sektörde yıl sonuna göre yalnızca %1,3 artarken, kamu mevduat bankalarında %5 azaldı. Taşıt kredileri ise sektörde yıl sonuna göre %3,6 düştü ve kamu mevduat bankalarındaki kayıp %11,9'la en yüksek seviyede oldu.

Merkez Bankası'nın politika faizini Haziran ayından bu yana %8,5'ten %50'ye yükseltmesi, kredi faizlerinin genel olarak artmasına neden oldu. Aynı zamanda Merkez Bankası, taşıt kredilerinde bankalara %2 büyüme sınırı getirdi ve elektrikli araçlara yönelik kredi limit ve vadelerinde yeni düzenlemeler yapıldı.

Ancak ne Merkez Bankası ne de BDDK konut kredilerine yönelik düzenlemeler getirmedi. Konut kredi faizi geçen yılın sonundaki %3,44 seviyesinden %44,94'e yükseldi, taşıt kredisi faizi ise geçen yıl sonuna göre %23,76 seviyesine indi.

Taşıt kredilerinin %27,74'üne sahip olan kamu mevduat bankalarında, 19 Nisan itibarıyla taşıt kredisi hacmi 25 milyar 32 milyon lira olarak kaydedildi. Bu, geçen yıl sonuna göre %11,9'luk bir kaybı işaret ediyor ve 3,38 milyar lira azalmış durumda. Sektör kaynakları, düşüşün sebebinin 800 bin liraya kadar olan sıfır faizli Togg kredisi kullandırımı olduğunu belirtiyor.

Gazetemizin birinci sayfasını okumak için tıklayınız...

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar