EYT’yle ilgili flaş gelişme: Kesinti modeli geliyor

EYT’yle ilgili flaş gelişme: Kesinti modeli geliyor
Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili kritik formüller masaya yatırılmaya devam ederken emekli aylığından kesinti modeli gündemde…

EYT ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Birçok formül masaya yatırılırken emekli aylığından kesinti modeli gündeme geldi.Düzenleme kapsamında olası formüller zaman zaman tartışma yaratıyor. Bu formüller arasında en dikkat çekeni ise emekli aylığından kesinti yapılarak EYT sorunun çözülmesi yönünde. Emekli olunca bağlanacak aylıktan %5 - %15 arasında kesinti yapılarak yaş şartının ortadan kaldırılmasını sağlayacak formül pekte memnun edici görülmedi.

Takvim''de yer alan habere göre, söz konusu formülün uygulanması halinde sürekli asgari ücret üzerinden SGK''ya prim bildiren bir EYT''li için 2.500 TL olarak belirlenen bir emekli aylığı düşünüldüğünde kesinti son derece kötü görünüyor.

YÜZDE 25’ E VARAN BİR KESİNTİ SÖZ KONUSU

2.500 lira emekli maaşı alacak bir EYT''li için 5 yıllık kesinti düşünüldüğünde yüzde 25''e varan bir kesinti söz konusu olacak. Bu durum hali hazırda yetersiz görülen emekli aylıklarıyla EYT''li bir kişinin geçim sıkıntısına gireceği anlamına geliyor.

HANGİ FORMÜLLER GÜNDEMDE

Bu formüller arasında dikkat çekenlerden biri de 3600 gün ile kısmi emeklilik uygulamasının sunulması. Normal şartlarda 3600 prim günü ile ileri yaştaki herkese kısmi yaşlılık aylığı bağlanıyor. EYT''lilerde ise 3600 ile kısmi emeklilik verilmesi ve yaş şartının ardından normal aylığa geçişin sağlanması çözüm önerileri arasında yerini alıyor.

Diğer bir formül ise çalışma süresine ve prime göre emeklilik olacak. Yaş şartı aranmadan 20 yıllık çalışma süresine sahip bir kadın sigortalının 7200 günü tamamlaması halinde, erkeklerde ise 25 yıl çalışma süresi ile 9000 prim günü tamamlamasıyla emeklilik hakkının tanınması öngörülüyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar