EYT'liler kıdem tazminatlarını ne zaman alacak? EYT tasarısı Meclis'e geldi mi?

EYT'liler kıdem tazminatlarını ne zaman alacak? EYT tasarısı Meclis'e geldi mi?
Emekli olmak için gün sayan 2 milyon 250 bin vatandaş, EYT tasarısının bir an önce Meclis' getirilmesini bekliyor. EYT'liler aynı zamanda bu tasarı ile kıdem tazminatı almaya da hak kazanıyor. Peki kıdem tazminatları hesaplara ne zaman yatacak?

EYT'LİLERİN KIDEM TAZMİNATLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Milyonlarca EYT''li, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın açıklamasıyla birlikte herhangi bir yaş şartı olmadan emekli olacağını öğrenmişti. EYT tasarısından yararlanacak 2 milyon 250 bin vatandaşın şu an en büyük gündemi ise tasarının ne zaman Meclis''e geleceği. 9 Ocak itibariyle görüşülmeye başlanması beklenen EYT tasarısı, hızlı bir şekilde Meclis''ten geçerek yasalaşacak. Peki EYT''liler ilk maaşlarını ve kıdem tazminatlarını ne zaman alacak?

İLK MAAŞLAR ŞUBAT AYINDA

EYT ile emekli olacak vatandaşların başvuruları Ocak ayının son haftasında alınacak. E-Devlet''ten yapılacak başvuruların değerlendirilmesininse yaklaşık 10 gün sürmesi bekleniyor. Bu sürecin ardından EYT''liler ilk emekli maaşlarını şubat ayında almış olacak. 

EYT''LİLERE KIDEM TAZMİNATI NE ZAMAN ÖDENECEK?

Halihazırda bir işte çalışıyor olan milyonlarca EYT''li, bu tasarı ile birlikte toplu ödeme alacakları kıdem tazminatından da yararlanabilecek. Özel sektörde işverenlerin omzuna fazla yük birikmemesi amacıyla devlet tarafından düşük faizler ile "kıdem tazminatı" amacıyla kredi uygulaması başlayacak. Bankalar tarafından krediler işverene değil doğrudan emekli olacak kişiye ödenecek. 

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMELERİ MART''TA BAŞLIYOR

Kıdem tazminatı kredi koşullarının da şubat ayının ortasından itibaren belirlenmesi ve ödemelerin mart ayında hesaplara aktarılması planlanıyor. Buna göre milyonlarca EYT''li, mart ayından itibaren kıdem tazminatlarını alabilecek. 

KİMLER KIDEM TAZMİNATI ALABİLİR?

 

Kanuna göre, kıdem tazminatının ödenmesini gerektiren haller şöyle:

- İşverence işçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25 / II maddesinde düzenlenen “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri” dışında bir sebeple işten çıkartılması.

- İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. maddesinde düzenlenen sağlık, “ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık” ve zorlayıcı sebeplerle iş akdini haklı fesih yapması.

- Erkek işçinin muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla işten ayrılması.

- Kadın işçinin evlendikten sonra iş akdini feshetmesi.

- İşçinin yaşlılık, emeklilik, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılması.

- Yaş dışında kalan emeklilik koşullarının yerine getirilmesi.

İşçinin 24. madde uyarınca haklı fesih sebeplerinin ayrıntıları da şöyle:

Sağlık sebepleri:

– Yapılan iş, işin niteliğinden doğan sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

– İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluştuğu işveren ya da başka bir işçi bulaşıcı hastalığa veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

Ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

– İşveren iş sözleşmesi yapılırken esaslı noktalardan biri hakkında gerçeğe uygun olmayan bilgi verirse, yanlış vasıflar veya şartlar göstererek işçiyi yanıltırsa.

– İşveren işçinin veya aile fertlerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

– İşçi başka bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğrarsa ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

– Ücret zamanında ve eksiksiz ödenmezse.

Zorlayıcı sebepler:

– İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süreyle işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar