EYT'liler dikkat! O hatayı yapanlar ilk ay maaş alamayacak!

EYT'liler dikkat! O hatayı yapanlar ilk ay maaş alamayacak!
EYT tasarısı önümüzdeki hafta itibariyle Meclis'e gelecek. Meclis'ten sorunsuz geçmesi beklenen tasarının ardından EYT'liler için e-Devlet üzerinden başvuru yolu açılacak. Bu hatayı yapanlar ise ilk ay maaş alamayacak...

Milyonlarca vatandaşın gözü TBMM''ye çevrilmiş durumda. 9 Ocak itibariyle Meclis''e gelmesi beklenen tasarı, bütün grupların onayı ile Resmi Gazete''de yayınlanacak. Bu sürecin ardından SGK tarafından başlatılan çalışma doğrultusunda 2 milyon 250 bin EYT''liye e-Devlet üzerinden başvuru kapısı açılacak. İşte bu başvurularda yapılacak hatalar nedeniyle emekliliğiniz onaylanmayabilir. Onaylanmayan başvuruların düzeltilmesi ise bir sonraki aya kalacak. Yapacağınız hatalı başvuru nedeniyle ilk maaşını geç almamak için bu uyarılara dikkat edin.

BU BİLGİLERDE HATA KABUL EDİLMEYECEK!

E-Devlet''ten yapılacak başvuruların öncesinde, hatalı işe giriş tarihi, primlerin düzeltilmesi, eksik günlerin tamamlanması, yanlış meslek kodların kontrol edilmesi çok büyük önem taşıyor. Çalışılan yıllar, çalışma süreleri emekli aylığı üzerinde etkili olacak. Kırkın üzerinde iş kolunda geçerli olan yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı), her bir çalışan için özel olarak oluşturulan meslek kodları da erken emeklilik kapısı açıyor. Yıpranma hakkı olan bir meslek sınıflandırmasındaki meslek kodunun doğru girilmesi gerekiyor.

YIPRANMA PAYI OLANLAR BELİRTMEK ZORUNDA

SGK''nın açıkladığı 30 meslek için erken emeklilik imkanı tanınıyor. İşte bu meslekler aracılığıyla ek prim gün sayısına sahip olan EYT''liler, başvuru esnasında meslek kodunu eksiksiz girmek zorunda. 

MESLEK KODU NEREDEN ÖĞRENİLİR?

Meslek kodunu öğrenme işlemi oldukça basit bir uygulamadır. E-Devlet''e girerek 4a/4b/4c ya da Bağ-Kur hizmet dökümünüze baktığınızda, ilgili ekranda meslek kodu bölümünü de göreceksiniz. Burada yazan kodu, aynı şekilde EYT başvurusunda da kullanmanız gerekiyor.

EYT BAŞVURUSUNDA MAAŞLAR NEREYE YATACAK?

E-Devlet sistemine kayıtlı herkes, aynı zamanda PTT''nin bankacılık işlemlerinden yararlanabiliyor. Başvuru sırasında özel olarak banka bilgilerinizi paylaşmamanız durumunda maaşınız PTT''ye sizin kimlik numaranız üzerinden yatırılacak. Eğer herhangi bir PTT kartı sahibi değilseniz maaşınızı almak için PTT şubelerine giderek kimlik ibraz etmeniz gerekecek. Ancak birçok özel ve kamu bankasının emeklilere sunduğu ayrıcalıklardan yararlanmak istiyorsanız dilediğiniz bankaya giderek hesap açtırmanız mümkün. Açılan hesabı başvuru aşamasında girmeniz durumunda emekli maaşlarınız bu hesaba yatırılacak.

EYT''LİLER NASIL PROMOSYON ALABİLİR?

Neredeyse bütün özel ve kamu bankaları emeklilere geçtiğimiz yıl promosyon ödemesi gerçekleştirdi. Birçok banka 2023 itibariyle promosyon tutarlarına zam yaparak yeni ödeme planı hazırlığında. İlk maaşlarını şubat ayında alması beklenen emekliler için promosyon kampanyalarının da şubat sonuna kadar duyurulacağı bekleniyor. EYT''liler internet üzerinden bankaların verdiği promosyon tutarlarını araştırabilir ve diledikleri bankaya maaşlarını taşıyarak, 3 yıl boyunca maaşlarını o bankadan alma sözü karşılığında promosyon imkanından yararlanabilir. 











 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar