EYT Federasyonu Başkanı'ndan staj ve çıraklık açıklaması

EYT Federasyonu Başkanı'ndan staj ve çıraklık açıklaması
Staj ve çırak olarak emeklilik bekleyen 1,5 milyon kişinin olduğunu belirten EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, kendisinin de geçmişte stajının kabul edilmediği gerekçesiyle mağduriyet yaşadığını ve mücadelesini sürdürürken yaşını bekleyerek emekli olduğunu aktardı.

EYT FEDERASYONU BAŞKANI'NDAN STAJ VE ÇIRAKLIK AÇIKLAMASI

Türkiye yılın son günlerinde emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesini konuştu. EYT''liler yıllarca bunun mücadelesini vermişti. Kararla ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emekli olurken, prim gününü doldurmayan 2 milyona yakın kişinin de ikinci etapta sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Independent Türkçe''de Lale Elmacıoğlu''na yaptığı açıklamada "Asgari ücret, ‘bu maaşın altında geçinemezsiniz'' denilen bir ücrettir. Dolayısıyla 3 bin 500 TL vermek hak değildir, tam tersi bizlerin rızası olmadan hakkımızdan feragat ettirilmektir" yorumunu yapan Özüpak, en az 20-30 yıl karşılığında verilen bu rakamın ancak ''sosyal yardım niteliğinde bağlanan bir yardım olabileceği'' değerlendirmesinde bulundu.

Staj ve çırak olarak emeklilik bekleyen 1,5 milyon kişinin olduğunu belirten Özüpak, kendisinin de geçmişte stajının kabul edilmediği gerekçesiyle mağduriyet yaşadığını ve mücadelesini sürdürürken yaşını bekleyerek emekli olduğunu aktardı.

Geçmişte meslek liselerinde 3 gün iş, 2 gün şeklinde sistemin yürüdüğünü, gençlerin tecrübe edinmeyi istediğini ve büyüklerin "sigortalı işiniz olsun" sözlerini dinlediklerini dile getiren EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Özüpak, hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Özüpak, "Öğretmenlerimiz, devletimizin bize vermiş olduğu sigorta numaramızın yer aldığı kartı bize verdi. ''Sizler artık sigortalısınız'' denildi ama ilerleyen süreçte bize verilen numaraların SSK başlangıcı sayılmadığını gördük. Verilen ile uygulanan tutmuyor, kandırıldık, hayal kırıklığına uğratıldık. Ağır sanayide çalışanlar da vardı aramızda. Çıraklıkta 5 gün iş, 2 gün okul şeklinde çalışanlar... Küçük yaşta çalışmaya başlandığında yıpranma payı çok daha büyük oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

EYT''lilerin durumuna ilişkin alınan kararda sosyal medyadaki "direnişin" de etkili olduğunu belirten Özüpak, "yaşşartıistemiyoruz" gibi etiketler kullanılarak atılan toplam 2 milyon tweetle Türkiye''de birinci, dünyada da üçüncü sırada yer aldıkları haftanın olduğunu aktardı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar