EYT düzenlemesi Meclis'e geldi! Staj ve çıraklık mağdurları düzenlemede var mı?

EYT düzenlemesi Meclis'e geldi! Staj ve çıraklık mağdurları düzenlemede var mı?
Milyonlarca EYT'linin beklediği tasarı TBMM gündemine geldi. AKP'li vekillerin imzasına açılan tasarı Meclis Başkanlığı'na sunulacak ve ardından TBMM'de oylanacak. Peki tasarının kapsamı ne? Staj ve çıraklık mağdurları tasarıya dahil edildi mi? Ayrıntılar haberimizde...

2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik kapılarını açacak olan EYT tasarısı Meclis''e geldi. Emeklilik için gün sayan EYT''lilerin yüzünü güldürecek gelişme az önce yaşandı ve EYT tasarısı AKP''li vekillerin imzasına açıldı. Toplanacak imzaların ardından Meclis Başkanlığı''na sunulacak tasarının Meclis''te kabul edilmesi halinde 2023 yılında yaklaşık 2 milyon 250 bin kişi emekli olacak.

Tasarının kapsamının dışında kalan staj ve çıraklık mağdurları ise dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin''in açıklamaları ile hayal kırıklığına uğradı. Kendilerinin de EYT kapsamına dahil edilmesini bekleyen staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına Vedat Bilgin emeklilik kapısını kapattı ve "böyle bir düzenleme olmayacak" dedi. Yapılan açıklamalara karşın. geçmişte benzer açıklamaların EYT için de yapılmasına rağmen tasarının onaylanması staj ve çıraklık sigortalılarını umutlandırmaya devam ediyor. Birkaç ay sonra Türkiye''nin seçim sath-ı mailine girecek olması sebebiyle kendilerinin de bu kapsama dahil edileceğini umut eden staj sigortalılar, gözlerini şubat ayında Meclis''e gelmesi beklenen torba yasaya çevirmiş durumda.

EYT TASARISI KİMLERİ İÇERİYOR?

EYT tasarısı, 8 Eylül 1999''da getirilen yaş düzenlemesi sonrasında emeklilik hakkını kaybeden vatandaşları kapsıyor. Bu sebeple çalışma başlangıcı olarak 8 Eylül 1999''dan önce işe giriş yapmış olmak tasarıda aranan en nihai şart durumunda. Ayrıca tasarı kapsamında, gerekli prim gün sayısını doldurmayan vatandaşlar için 2 borçlanma imkanı da söz konusu. Doğum borçlanması ve askerlik borçlanması dışındaki hiçbir borçlanma EYT ile emeklilik kapısını açmayacak.

VEDAT BİLGİN''DEN "İSTİFADE" ÇIKIŞI

Haftalardır eylemler düzenleyen staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına, Vedat Bilgin''den "istifade" çıkışı geldi. Tasarının kapsamının ve amacının net olduğunu aktaran Bilgin, " Staj ve çıraklık konusunda hiç prim ödememiş insanların "biz de bundan istifade edelim" demeleri doğru değil" açıklaması ile staj ve çıraklık sigortası diye bir mağduriyetin gerçekte olmadığını aktardı. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar