EYT başvurusu henüz onaylanmayanlar için sıcak gelişme! Tarihler kesinleşti

EYT başvurusu henüz onaylanmayanlar için sıcak gelişme! Tarihler kesinleşti
EYT düzenlemesi kapsamında emekli başvurusu yapan milyonlarca vatandaşın başvuruları SGK tarafından değerlendirilirken, aradan geçen iki aya yakın sürede henüz başvuruların yarısı incelendi. Ne zaman emekli olacağını merak eden milyonlarca EYT'li için ilk maaş tarihleri belli oldu.

Ayşe Eser Kuşata / Günboyu

28 Şubat''ta Türkiye Büyük Millet Meclisi''nden (TBMM) geçen EYT düzenlemesi, Resmi Gazete''de yayımlanarak yasalaşırken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekli adaylarını bekletmeden başvuru işlemlerini başlatmıştı.

Vatandaşlar, e-Devlet ve SGK şube müdürlükleri aracılığıyla başvurularını ileterek, emekli maaşlarını almak için gün saymaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı''nın "Mart ayında başvuru yapan bütün EYT''liler Nisan ayında maaşlarını alacak" açıklamasında bulunmasına rağmen henüz emeklilik işlemleri sonuçlanmamış yüz binlerce EYT''linin olması soru işaretlerine neden olurken, yaşanan gecikmenin gerçek sebebi de gün yüzüne çıktı.

BİNLERCE HATALI BAŞVURU İŞLEMLERİ YAVAŞLATIYOR

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında 1 milyon 600 binin üzerinde başvuru yapılırken, SGK işlemleri bir an önce yetiştirebilmek için 7 gün 24 saat çalışacak bir ekip kurmuş durumda. Personellerin uzun süreli mesai saatlerine kalarak, emeklilik işlemlerini tamamlamak için özveride bulunmasına karşın aynı duyarlılık vatandaşlar tarafından gösterilmemekte.

Yapılan tüm uyarılara karşın, mükerrer başvurular nedeniyle EYT incelemeleri aksaklığa uğruyor. Bir ay içerisinde aynı vatandaş tarafından, 200''ün üzerinde emeklilik başvurusu yapıldığını belirten yetkililer, bu şekilde çok fazla mükerrer işlem bulunduğunu vurgulayarak, başvuru sayısının 1.6 milyon olmasına karşın geçersiz taleplerin düşülmesinin ardından emeklilik işleminin 1.3 milyona kadar düşebileceğini belirtti.

BU KONTROLÜ YAPMADAN BAŞVURANLAR REDDEDİLECEK!

Sürecin uzamasının bir diğer nedeni ise Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan adayların, gerekli ödeme ya da yapılandırma işlemlerini gerçekleştirmeden emeklilik başvurusu yapmaları. Yasalara göre, emekli tahsis numarasının bağlanabilmesi için son ödeme tarihi geçmiş herhangi bir prim borcu bulunmaması gerekirken, e-Devlet üzerinden ilgili kontrolleri yapmayan ve doğrudan emekli başvurusunda bulunan vatandaşlar, EYT için aranan şartları sağlamış olsalar da red cevabı alacak. EYT kapsamına girmemesine karşın, ''ya tutarsa'' yaklaşımı ile başvuru yapan yüz bini aşkın kişi olduğu aktarılırken, yetkililer vatandaşlardan rica ederek söz konusu süreci geciktirmemelerini istedi.

SEÇİM ÖNCESİ TÜM BAŞVURULAR TAMAMLANACAK

Her ne kadar 21 Nisan''da başlayan Ramazan Bayramı''ndan önce birçok başvuruyu tamamlama hedefi ile yola çıkılmış olsa da, SGK hatalı işlemler nedeniyle şu ana kadar 800 bine yakın emeklilik başvurusunu onaylamış bulunuyor. Mart ayında yapılan bütün taleplerin, 14 Mayıs''ta yapılacak seçimlerden önce olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlandırılması beklenirken, SGK uzmanları gelecek iki hafta içerisinde mart tarihli işlemlerin tamamen sonlandırılacağını iddia etti.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar