Bakan Bilgin'den prim mağdurlarına emeklilik sinyali: ''Bütün hazırlıklar bitti, son aşamadayız''

Bakan Bilgin'den prim mağdurlarına emeklilik sinyali: ''Bütün hazırlıklar bitti, son aşamadayız''
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilerin yaşadığı sıkıntı ve taleplere yönelik bir dizi açıklamada bulunurken, geçtiğimiz aylarda hayata geçirilen EYT düzenlemesine yönelik kritik açıklamalarda bulundu. Bilgin, emekli adayı vatandaşların prim mağduriyetlerine yönelik çalışmalar hakkında da detayları kamuoyu ile paylaştı.

 Ahmet Unutgan / Günboyu 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara Ticaret Odasının (ATO) 29. Dönem 6. Olağan Meclis Toplantısı''na katıldı. Kritik açıklamalarda bulunan Bilgin''in gündeminde 28 Şubat''ta Meclis''ten geçerek yasalaşan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, Bağ-Kur''luların prim düzenlemelerine yönelik talepleri ve geçici işçilere yönelik kadro talepleri yer aldı. 

İlk aşamada 2 milyon 250 bin vatandaşa emeklilik yolunu açan EYT düzenlemesinde yüz binlerce başvurunun şu ana kadar onaylandığını ve kalan başvuruların da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının özverili bir şekilde 7/24 mesai yaparak incelenmekte olduğunu aktaran Bilgin, Türkiye''de uzun yıllardır sorun olan birçok konuda önemli çözüm adımları attıklarını hatırlatarak, 3600 ek gösterge, EYT, sözleşmeli ve geçici işçilere kadro hususunda problemleri çözdüklerini belirtti.

PRİM MAĞDURLARIYLA İLGİLİ DÜZENLEMEDE SON AŞAMAYA GELİNDİ

Geçtiğimiz aylarda ATO Başkanı Gürsel Baran''ın canlı yayında yaptığı açıklamada, Bakan Bilgin ile ikili bir görüşme gerçekleştirildiğini ve Bağ-Kur statüsünde emekli olmak isteyen çalışanlara yönelik istenilen prim gün sayısı şartının adil olmadığına dair taleplerin aktarıldığı açıklanmıştı. Baran, Bilgin''in de bu konuya katıldığını ve yeni bir tasarı üzerinde çalıştığını iddia ederken, söz konusu yeni sistemi Bakan Bilgin birinci ağızdan doğruladı. 

"BÜTÜN HAZIRLIKLAR BİTMİŞ DURUMDA"

Bağ-Kur statüsünde emeklilik bekleyen prim mağdurlarına yönelik açıklamalarda bulunan Bilgin, "Küçük işletmelerde çalışanlar hem emekçi hem sermayedar. Bu işletmelerin sahipleri için büyük işletmelerin emeklilik şartlarını geçerli sayamayız. Dolayısıyla mikro işletmelerde prim gününü yeniden düzenlemek lazım. Bu da önümüzde. Bütün hazırlıklar bitmiş, ilk fırsatta yapacağımız düzenlemelerden biridir. Esnafımıza, tüccarımıza verdiğimiz sözdür." ifadelerini kullandı. 

EYT KONUSUNDA SEÇİM SONRASI NELER YAŞANACAK?

Bilgin, ATO''da yaptığı toplantıda AKP iktidarı sayesinde EYT sorununun tarihe karıştığını iddia ederken, halihazırda EYT düzenlemesinin kapsamına dahil olmayan kadameli prim mağdurları ve staj ve çıraklık mağdurları için yeni bir açıklama yapılmadı. Bilgin''in Kasım 2022''de yaptığı açıklamada "5000 prim günü emeklilik için yeterli olacak" ifadesini kullanmış olmasına rağmen, 2 Şubat''ta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu''nda getirilen ''kademeli prim'' uygulaması nedeniyle emekli olmak için birkaç yıl daha bekleyen yüz binlerce mağdur, Bilgin''in sözünü referans alarak eksik primlerini tamamlamak için kredi çekip, doğum ve askerlik borçlanmasına başvurdu. 

Bankalara borçlanan vatandaşlar, kredi taksitlerinin geri ödemesini alacakları emekli maaşları ile karşılayacaklarını hesaplarken, ''kademeli prim'' ile yapılan son dakika değişikliği nedeniyle emeklilik hayalleri suya düşen vatandaşlar, aynı zamanda çektikleri kredilerin yüklü geri ödemeleri ile baş başa kalmış durumda. 
 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar