Altın sahiplerine ''Yarın akşama kadar vaktiniz var'' uyarısı! İslam Memiş verilecek kararı duyurdu

Altın sahiplerine ''Yarın akşama kadar vaktiniz var'' uyarısı! İslam Memiş verilecek kararı duyurdu
Altın ve para piyasalarının uzman ismi İslam Memiş, bugün ons tarafında yaşanan yükselişin yarın açıklanacak FED kararına yönelik piyasa fiyatlaması olduğunu belirtirken, "Altın fiyatlarında hızlı bir yükseliş sürecinin arefesindeyiz" uyarısında bulundu.

Deniz Dallı / Günboyu

Türkiye''de alışkanlıklar ve yatırım tercihleri yıllar içerisinde değişiyor olsa da, altının zirvedeki yeri kalıcı olmaya devam ediyor.

Yüksek yatırım sahiplerinden orta gelirli vatandaş grubuna kadar varlıkların muhafaza edilmesinde ilk başvurulan yatırım aracı altın, kader günlerinden birini yaşamak üzere. Koronavirüs pandemisi nedeniyle küresel piyasalarda yaşanan sıkıntılardan etkilenen ABD, enflasyon oranlarını düşürebilmek için uzun soluklu bir faiz artırım maratonuna başlamıştı.

Aradan geçen aylarda üst üst alınan faiz kararlarıyla birlikte geçtiğimiz haftalarda gelen veriler, ABD Merkez Bankası''nın (Fed) ekonomide istediği soğumayı elde ettiğini gösterir nitelikte oldu. Bu rakamlar karşısında Mayıs ayında son kez 25 baz puanlık artışa gitmesi beklenen Fed''in, yaz aylarında ise yeni yıla kadar faizde herhangi bir değişiklik yapması beklenmiyor.

ONS ALTINDA KRİTİK BİR AYIN İÇERİSİNDEYİZ

Kapalıçarşı''nın nabzını tutan ve Türkiye''de altın denilince akla gelen isimlerin başında yer alan ekonomist İslam Memiş, bugün yaşanan yükseliş trendinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

"Kısa vadede ons altında negatif görünüm devam ediyor, önümüzdeki bir ay boyunca bi gerileme söz konusu olabilir. Bugün yaşanan gram altın ve çeyrek altın fiyatlamalarındaki çekilişin nedeni ise dolar kaynaklı oldu. Serbest piyasalarda 20.50 TL''den 19.95''lere kadar çekilen bir dolar kuru gördük.

"24 SAAT DOLMADAN ERKEN DAVRANIN"

Şu anda iki belirsizlik söz konusu. Birincisi dış kaynaklı, FED''in alacağı faiz kararı nedeniyle ortaya çıkan atmosfer. İkincisi ise iç piyasalarda, seçim nedeniyle ortaya çıkan belirsiz tablo. Bu iki tarafın da altına doğrudan bir etkisi mevcut. Ancak ABD tarafında sürprize daha kapalı bir durum söz konusu. Muhtemel o ki, bu akşam ve yarın akşam yapılan toplantıların ardından Powell tarafından yapılacak açıklamada FED''in 25 baz puanlık bir artış yaptığı belirtilecek. Burada kullanılan ifadeler de önemli olacaktır. Özellikle gelecek aylara yönelik faiz artırımı olmayacağına dair sinyaller verilmesi, altını oldukça sert bir yükseliş sezonuna sokabilir.

Altında çok büyük bir geniş bant aralığı bulunuyor olsa da, gram fiyatlarının yaz aylarından itibaren önce 1350 lira, sonrasında ise 1450 lira dirençlerini kıracağını düşünüyorum. Bu yüzden şu anda 1350 liranın altına düşmüş her türlü altın, son kez uygun fiyattan alım yapmak için bir fırsat olarak karşımıza çıkmakta. 2023 yılı içerisinde, bu seviyede bir alım fırsatının bu haftadan sonra geleceğini düşünmüyorum.

DOLAR NEREYE FIRLARSA GRAM ALTIN ORAYA GİDECEK

Şu anda gösterge ve serbest piyasa kurları arasında büyük bir makas aralığı bulunuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), resmi kurları belirliyor, bu yüzden özellikle seçim öncesi bir atmosfere girmemiz nedeniyle baskılama söz konusu ama Kapalıçarşı piyasalarında, yani serbest piyasalarda rakamları talep belirliyor. Fiyatların farklılık gösterme sebebi de buradan kaynaklı.

Haziran''dan sonra 24-25 lira aralığı beklenmeye devam ediyor dolar kurunda. Seçimin 2. tura kalma ya da ekonomi yönetiminin değişme ihtimali dolar kurunda tekrar dalgalı bir seyire sahne olacaktır ve dolar nereye gram altın da oraya gidecektir. 1350 lira seviyesinin altına sarkmalar son bir kez alım fırsatı sunabilir ancak bu fırsatları iyi değerlendirmek gerekir. Hem ons tarafında hem de dolar kurunda beklediğimiz yukarı yönlü hareketler, gram altının yeni rekorlarına neden olabilir. Bu yüzden vatandaşların düşüşleri bir alım fırsatı olarak belirlemesi, elinde altın bulunduranlarınsa sabırla yaz aylarını beklemesi gerekiyor.

ONS ALTIN 2350 DOLAR SEVİYESİNİ PARAMPARÇA EDECEK

2023 yılında altın yükselişe devam edecek. Ons altın tarafında 2350 dolar seviyesine kadar öngörümüz devam etmekte. Jepolitik riskler, belirsizlik, bankacılık krizleri, ekonomik krizler dünya genelinde riskleri yükseltmeye devam ediyor. Diğer yandan iç piyasada dolar/TL paritesinin yükseleceğini düşünüyoruz. Bu nedenle gram altın fiyatının 1450 lirayı geçeceğini gösteriyor

"ALTIN ALAN ÜZÜLMEZ"

Altın alan üzülmez sözümün arkasındayım. Geçen yıl ons altının çok ciddi derecede baskılandığını gördük. 2057 dolar seviyesinden 1670 dolara kadar gerilemişti. Buna rağmen gram altın, Türk lirası karşısında yüzde 43''lük getiri sağladı. 1114 lira seviyesinden yılı tamamladı. Bu kadar manipülasyona rağmen dolar kurundan destek aldı. Bu yıl ise dövizden destek aldığı gibi, ons tarafından da büyük bir ivme almış olacak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar