Evren Devrim Zelyut, 'sıkıntılı dönem başladı' dedi: Doların göreceği seviyeyi açıkladı

Evren Devrim Zelyut, 'sıkıntılı dönem başladı' dedi: Doların göreceği seviyeyi açıkladı
Yazar Devrim Zelyut, kaleme aldığı yazısında, dolar kuru için çok sıkıntılı bir dönemin başladığını belirtti. Zelyut, "Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek" dedi.

'SIKINTILI DÖNEM BAŞLADI' DEDİ: DOLARIN GÖRECEĞİ SEVİYEYİ AÇIKLADI!

Ekonomist yazar Evren Devrim Zelyut, bugünkü köşe yazısında dolarlar ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yeniçağ’daki yazısında Zelyut, “nereden bakarsak bakalım çok sıkıntılı bir dönemin başladığını belirterek "Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek" diye yazdı.

AKP''nin uyguladığı politikalarla tarım ve sanayinin ihmal edilmesi ile üretimden vazgeçen ülkemizde fiyatlar yukarı gitmeye başladığını belirten Zelyut’un yazısının tamamı şöyle:

"Tarımda buğdayı bile Rusya''dan alırsanız elinizde dolar kalır mı?" diye soran Zelyut, TMO''nun 84. Dönem Raporunu paylaşarak çıkan sonucu şöyle aktardı:

"Gıda fiyatları tarımdaki üretim kayıplarına paralel artmaya devam edecek. Üretim kayıplarının temelinde ise gübre, mazot ve tohum girdi fiyatlarında yüzde iki yüze yaklaşan artışlar var. Gıdaya bağlı enflasyon arttıkça Lira''nın değer kaybı hızlanacak. FED''in önümüzdeki dönemde beklendiği gibi 50 baz puan değil 75 baz puan faiz artışı yapacağı konuşuluyor. Nedeni ise Amerikan enflasyonu… ABD''de Mayıs enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.6''ya yükselerek tahminleri aştı. Bu 1981''den beri görülen en yüksek seviye oldu. Pek bu ne anlama geliyor? Amerika''da enflasyon öyle dedikleri gibi düşmeye niyetli değil. Biden yönetimi FED''e geçtiğimiz hafta enflasyonla mücadele için açık çek verdi. Yani FED daha agresif olacak. FED agresif şekilde faiz artırıp para çektikçe Amerikan 2,5, 10 yıllık tahvil faizleri yukarı gidecek. Dolara ulaşmanın maliyeti artacak. Nedir bu? 10 milyon dolarlık Türk tahvilinin bir yıllık sigorta primi 845 bin dolar… CDS''i arabanızın kaskosu gibi düşünün eğer kaza yaparsanız yeni dönemde ödeyeceğiniz prim artar. Türkiye de o kadar çok siyasi ve ekonomik kaza yapıyor ki, dışarıdaki güveni bitirmiş durumda. CDS arttıkça banka ve şirketlerimizin dışarıdan bulacağı kredinin faizi artacak. 6 olan faiz dolar bazı 11-12 olacak. Risk arttığı için kurlar yukarı gidecek. Kıtlıkların yaşandığı bir zamandayız. Kıtlık deyince ürünün ya da dövizin olmaması değil, fiyatının yüksek olması nedeni ile erişimin sınırlı kalması da düşünülebilir. Bu bağlamda geçtiğimiz hafta piyasada dolar kıtlığını gösteren önemli bir haber yapıldı. Her ne kadar kurun yukarı gitmesi bize kıtlığı gösterse de, Burak Ütücü''nün Independent Türkçe''de Laleli piyasası hakkında yaptığı haber konuyla ilgili çok önemli bir göstergeydi. Haberde denilen şu:

"İstanbul''un ihracat merkezi Laleli''de döviz krizi yaşanıyor. Yılda 4,5 - 5 milyar dolar ihracat yapılan Laleli''de esnaf, yurt dışından gelen parasını alabilmek için transfer işlemi yapılan döviz bürolarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor."

"Peki bu işin sonunda ne olur? Doların daha da kıtlaşacağı bir dönemde kur artışları ile girdi maliyetleri yükselecek. Bu da üretici enflasyonunun yüzde 150''yi geçmesini yaşantılarımıza getirecek. Sefalet artacak, iflaslar başlayacak. Seçime kadar çok ama çok zor günler bizleri bekliyor demiştik. Yine aynı şeyi söylüyoruz: Allah yardımcımız olsun. Bu arada krizle gelen ise krizle gidecek…"

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar