Eş dost önerisiyle antibiyotik kullanmayın! Uzman isim uyardı

Eş dost önerisiyle antibiyotik kullanmayın! Uzman isim uyardı
Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle antibiyotik kullanımı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Seçil Deniz, “Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır” dedi.

Tüm dünyada antibiyotik direnci konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 18-25 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası” nedeniyle Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Kl. Mik. AD. Dr. Öğretim Üyesi Seçil Deniz, konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Her yıl bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle 5 milyon insan öldüğünü ve 2050 yılında dünyada yılda 10 milyon kişinin hayatını bu nedenle kaybedeceğinin tahmin edildiğini açıklayan Dr. Seçil Deniz, “Sağlık alanında sağlık bakımı, el hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanmasının sağlanması, aşı ile önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarının yürütülmesi, yanı sıra, diğer sektörlerde de hijyen, sanitasyon ve gıda güvenliği uygulamalarının geliştirilmesi de dirence karşı mücadelede önem arz etmektedir.

Uygunsuz ve aşırı antimikrobiyal kullanımının önlenmesinde önemli bir faktör olan “Akılcı Antimikrobiyal Kullanımı”nın sağlanabilmesi için öncelikle kanıta dayalı tanı yöntemleri kullanılarak enfeksiyonların tanısının doğru konulması gereklidir. Mikrobiyolojik testler ile etkenin kısa sürede belirlenmesi ve antimikrobiyal duyarlılık testleri çalışılması doğru antibiyotik seçiminde en önemli etkendir” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar