Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Enflasyon çok can yakacak..

Enflasyonist ortamların en önemli ilaçlarından birisi sıkılaştırıcı para politikasıdır.. Paranın yayılıp, talep oluşturmasını engellemek için paranın daralması ekonomi için önemlidir..

Peki biz ne yapıyoruz.. Mevcut iktidar seçime girerken tabanı konsolide etmek ve seçmene şirin gözükmek için , sonbaharda oluşacak hiper enflasyonu göze alıp, para musluklarını açmaya hazırlanıyor..

Ucuz krediler, kişilere verilecek ihtiyaç, otomobil ve konut kredileri, KGF ve buna benzer bankasal ürünler..

Paranın maliyetinin oldukça yüksek olduğu bir ortamda, ucuza verilen kredinin fark zararını bu millet ödeyecek..

TÜİK enflasyonu açıkladı, % 84''e DÜŞMÜŞ.!! Kıymetli dostlar, baz etkisine bağlı olarak düşen enflasyon, fiyat artış hızının yavaşlamasından başka bir şey değildir.. Bir ürünün fiyatı 100 lira ise, 185 değilde, 184 olacak demektir..

İktidarın derdi şu; " bakın herkese rağmen  faizi düşürdük.. Enflasyon da düşmeye başladı, sizler bize yetki  verirseniz doları da düşüreceğiz"

 

Fiyatların düştüğü falan yok.. Her şey tam gaz yukarı çıkmaya devam ediyor.. Soruyorum size, bugün 50 liraya aldığınız bir gıda veya temizlik malzemesinin ertesi gün aynı fiyata alabiliyor musunuz?.. Alamıyoruz..

 

CHP''nin geçtiğimiz cumartesi sunumunu fazlasıyla beğendim.. Türkiye''nin önümüzdeki 20-30 yılını kapsayan bir sunum hazırlamışlar.. Enerji dönüşümünden, yabancı yatırımcıya kadar bir çok konuda derslerine iyi çalışmışlar.. Yabancı danışman için "hainlik" diyen güruha bir hatırlatma yapmak istiyorum..

27 Eylül Perşembe 2018 günü

Eski Hazine Bakanı ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile ekonomiyi McKinsey şirketine emanet etti.. Kim sesini çıkarttı?.. Hiç kimse..

Çocuklarını Amerika''da okutanlar, çocuklarının hocaları danışmanlık yapacak diye kıyameti kopartıyorlar.. Madem o kadar milliyetçisiniz, o zaman evlatlarınızı burada okutsaydınız..

Kıymetli dostlarım, seçime kadar gelirinizdeki artışınız ne olursa olsun, elzem durumlar haricinde lütfen likitte kalın.. Bu seçimin nelere gebe olduğunu kimse bilmiyor.. Siz siz olun, tedbiri elden bırakmayın..

Bakın dostlar, ay sonu emekli ve asgari ücretlilere gelecek olan zam, a''dan z''ye tüm fiyatlar üzerinde ciddi bir maliyet enflasyonu oluşturacak.. Ve bu para genişlemesi ile beraber, talep enflasyonu olacak..

Bu ikisi 2023 sonbaharında  Türkiye''yi hiperenflasyona götürecek..  Seçim bitmiş, atı alan Üsküdar''ı geçmiş olacak..

 

 

Şu anda Türkiye''nin dış borcu 453 Milyar dolar, kısa vadeli kısmı 185 milyar dolar, dış ticaret açığı 100 milyar dolar, cari açık ise, 40 milyar dolar.. Bu arada unutmadan, Merkez Bankamız da eksi 55 milyar dolarda..

 

 

Merkez Bankasının SORUMLUSU Bay Kavcıoğlu , "ben dolar veya enflasyon ile ilgilenmiyorum, benim için önemli olan cari fazla vermek" demişti.. Ve bunun üzerine tam 40. Milyar dolar cari açık verdi.. Utandı mı sizce?.. Sanmıyorum.. Peki bu açığın 28.8 milyar dolarını nereden karşıladılar.. Net hata ve noksandan.. Yani kaynağı belirsiz finansmandan.. Türkiye''nin gri listeye girmesine sebep olan net hata ve noksandan.. Şimdi turizme fazladan kalemler eklemişler  ve artık net hata yerine oraya kayıt yapacaklar..

 

 

Yapma AKP, etme AKP.. 20 yıldır bıkmadın mı, algı yapmaktan, kiri pası halının altına süpürmekten.. O halının altı artık almıyor..

 

Evet dostlarım, asgari ücret 10 bin lira olacak diyenler var.. Onları bir konuda uyarmak istiyorum.. Önemli olan maaşınız değil, o maaşla satın alabileceğiniz şeyler..

 

İnanın maaşın rakamı ne olursa olsun , bir sonraki ay enflasyon oranında paranızı yanlış para politikaları yüzümden enflasyona kaptıracaksınız..

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları