En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşları asgari ücrete sabitlenecek mi?

En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekli maaşları asgari ücrete sabitlenecek mi?
Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı arasındaki fark gün giderek azalmakta. 2023 yılı için emekli ücretlerine yapılacak artışla birlikte aradaki farkın emekliler lehine düzenlenmesi bekleniyor. Yeni formüle göre en düşük emekli maaşı asgari ücrete endekslenecek.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞINA ASGARİ ÜCRET FORMÜLÜ: DAHA AŞAĞISI OLMAYACAK

En düşük emekli maaşının asgari ücrete sabitlenmesi yıllardır emeklilerin hayali. Her ne kadar asgari ücret ile en düşük emekli maaşı arasında fark bulunuyor olsa da bu fark yıllardır emeklilerin lehine erimekte. 2023 yılında açıklanacak olan asgari ücret ve emekli maaşları ile aradaki makasın daha da kapanması bekleniyor. 

Buna göre: 

2021 yılında net asgari ücret 2.825,90 TL iken en düşük emekli maaşı 1.500 TL seviyesindeydi. Bu rakam dönemin asgari ücretinin yüzde 53''ü kadardı.

2022 Ocak zammı döneminde asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenirken, en düşük emekli maaşı devrim gibi bir kararla yüzde 66 artışla 2.500 TL''ye çıktı. Bu rakam asgari ücretin yaklaşık yüzde 59''una tekabül ediyordu.

Temmuz zammı ile birlikte asgari ücret 5.500,35 TL''ye yükselirken, alınan kararla en düşük emekli maaşı 3.500 TL''ye yükseldi. Yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 64''ü kadar bir rakam belirlenerek. Asgari ücret-En düşük emekli maaşı hesabı oransal olarak emekli lehine iyileştirildi.

BEKLENEN RAKAM YÜZDE 70 

2023 yılında asgari ücretin ne olacağı henüz netlik kazanmadı. Yine de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın talimatıyla asgari ücrete %50 oranında artış yapılacağı ve asgari ücretin 8300 liraları bulabileceği hükümet kulislerinde sıklıkla dillendiriliyor. Uzmanlar, 2023 yılı için en düşük emekli maaşının açıklanacak asgari ücretin %70''ine denk olmasını bekliyor. Bu orana göre, asgari ücretin 8300 lira açıklanması halinde en düşük emekli maaşı da 5810 liraya yükselecek. 
 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar