Emeklilere 5 bin TL ödemesinde şartlar değişecek mi? Bakanlıkta kritik görüşme

Emeklilere 5 bin TL ödemesinde şartlar değişecek mi? Bakanlıkta kritik görüşme
Emeklilere bir kereliğine mahsus olmak üzere verilecek 5 bin TL, hayal kırıklığına neden olurken emekli dernekleri bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Ahmet Aydın'la görüşerek taleplerini iletti.

EYT ve Emekliler Federasyonu, Gebze EYT ve Emekliler Derneği ile 2021 Tüm Emekliler Sendikası temsilcileri, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Yardımcısı Ahmet Aydın ile bir araya geldi.

Görüşmede, emekli örgütleri temsilcileri taleplerini Aydın'a iletti.

İletilen talepler şöyle:

"-En düșük emekli maașı insanca yaşayacağımız bir seviyede, açlık sınırı üstünde olmalı.

- Emeklilere ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin.

-Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen zam yapılsın.

emk.png

-Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine anayasada gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi herkes sendika kurabilir şeklinde yapılması ve ardından TBMM’de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmesini istiyoruz. Bunun içinde Anayasa’nın sendika kurma hakkını tanımlayan 51. maddesi ile toplu sözleşme hakkını tanımlayan 53. maddelerine 'Emekliler ile dul ve yetim güvence altına aylığı alanlar' ibaresi eklenerek emeklilerin sendika kurma hakkı anayasal güvence altına alınmalı ve ilgili yasalarda gerekli değişiklikler yapılarak ‘emekli sendikaları statü yasası’ çıkarılmalıdır.

-Aylık Bağlanma Oranı’nın (ABO) eski sisteme yüzde 70'e döndürülmesini istiyoruz.

- Gerçek bir intibak yasası derhal çıkarılarak 2000 öncesi ve 2000 sonrası emekliler
arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

-10 banka 6 sigorta şirketiyle, TOBB ve ona bağlı odaların çalışanlarının olduğu 17 emekli sandığına bağlı yaklaşık 300.000 emekli de SGK çatısı altına alınarak yaşadıkları kimi mağduriyetler giderilsin.

-Emekli maaşlarından yapılan muayene, ilaç ve tüm sağlık kesintilere son verilsin.

-Şehir içi ve şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarından emeklilere ve eşlerine ücretsiz ulaşım hakkı sağlansın.

-Temel gıda maddeleri ile elektrik, su ve doğal gaz faturaları üzerinden alınan KDV kaldırılsın.

-Hastanelerde yaşlılık bölümleri açılsın. Var olanlar takviye edilsin. Emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak evde bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın.

-Emekli maaşlarının yatırıldığı kamu ve özel bankalar maaş promosyonlarını günün koşullarına göre değerlendirsin. Her 6 ayda bir maaş artışına göre promosyonları güncellesin.

-Çalışanlar geçmiş yıllarda olduğu gibi artık emekli olduklarında kıdem tazminatlarıyla bir daire satın alamamakta. Biz emeklilere ucuz konut sağlansın.

-Yalnız yaşayan, hasta ve bakım ihtiyacı olan emekli ve yaşlı yurttaşlar için devlete ait huzurevi sayısı artırılarak bakım hizmetleri yaygınlaştırılsın."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar