Emekli maaşına yargı koruması: SGK harekete geçti! Bu paraları geri alabilirsiniz

Emekli maaşına yargı koruması: SGK harekete geçti! Bu paraları geri alabilirsiniz
Yargıtay, kredi kartı borcu olan milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kararı verdi. İşte detaylar...

Günden güne ekonomik sıkıntılar yaşayan ve düşük maaş nedeniyle kredi kartlarına sarılan milyonlarca emekliyi ilgilendiren karar Yargıtay'dan geldi. Bundan böyle o paraların geri iadesi mümkün olabilecek. İşte ayrıntılar...

e1.webp

ŞİKAYET SAYISINDA ARTIŞ

Sabah'ın haberine göre, CİMER, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Alo 170’e yapılan şikayetlerde, çekilen kredi, senet ile yapılan taksitli borçlanmalar, vergi borcu ödemeleri başta olmak üzere hacizle karşı karşıya kalan emeklilerin sayısında artış yaşandı.

e4.webp

Ancak, Sosyal Sigortalar Kanunu’na göre, emeklilerin gelirleri, aylıkları ve ödenekleri bankalar tarafından muvafakat alınmadan haczedilemez veya bloke edilemiyor.

e5.webp

YÜKSEK YARGI KARARI VERDİ

Haczi yasaklanan gelir, aylık veya ödeneğin haczine ilişkin talebin icra müdürünce reddedilmesi gerekiyor. Yüksek Yargı da “yaşam hakkı” olarak değerlendirdiği emekli aylığında bankaların bloke veya kesinti yapma hakkı olmadığı yönünde karar verdi.

e6.jpg

Emeklilerin gelirleri, aylıkları ve ödenekleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık sigortası Kanunu’nun 93. Maddesi’ne göre sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları devir ve temlik edilemez.

e7.jpg

Bu nedenle, emekli, dul ve yetim aylıkları nafaka borcu dışında haczedilemez. Emekli olunan sigorta koluna göre bir ayırım bulunmamaktadır. Haciz için emekli olan kişinin onayı gerekmektedir. Ancak, haciz uygulamasında emeklinin adına kayıtlı aracı, evi veya arazisi varsa icra gelebilmekte.

e8.jpg

KESİLEN PARALAR İADE ALINABİLİR

Farklı borçlar nedeniyle emekli aylık hesaplarına icra müdürlüklerince bloke konulması ya da doğrudan banka hesabından kesinti yapılması söz konusu olabilmektedir. Bazı bankalar kredi sözleşmesi imzalatarak emekli aylığını teminat gösterip belirli miktar kredi kullandırabilmekte ve kredi ödemesinde sorun yaşanması halinde banka emekli hesabına yatan paradan kesinti yapabilmektedir.

e9.webp​​​​​​​

Ancak bu kesintiler hukuka aykırıdır ve dava yoluyla iade sağlanabilir. Yapılan kesintiler istirdat davası (geri isteme) açılarak (bir yıllık hak düşürücü süreye tabi) geri alınması mümkün olabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar