Dolar/TL'de yeni rekor kırıldı

Dolar/TL'de yeni rekor kırıldı
Dolar kuru dün yaşadığı yüzde 0.1 yükselişle günü 28.1058'den tamamlamıştı. Dolar bu sabah yeni rekorunu kırdı. İşte detaylar...

İstanbul’da serbest piyasada dolar 28,1250 lira, Euro ise 29,8390 lira ile güne başlangıç yaptı. Dolar sabah saatlerinde 28.31370 seviyesine çıkarak yeni bir rekor kırdı.

Serbest piyasada doların alış fiyatı 28,1230 lira iken satış fiyatı 28,1250 lira olarak belirlendi. Euro’nun alış fiyatı 29,8370 lira, satış fiyatı ise 29,8390 lira oldu.

Dünün kapanışında doların satış fiyatı 28,1030 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 29,8160 lira olarak gerçekleşmişti.

KÜRESEL PİYASALARDA POZİTİF SEYİR

Küresel piyasalar, tahvil piyasalarında yaşanan satış baskısının azalması ve Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırma adımlarıyla pozitif bir seyir izliyor. Ancak, Orta Doğu’daki çatışmaların belirsizliği piyasaların radarında.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki üç toplantıda politika faizini muhtemelen sabit tutacağı beklentisi, gelecek dönem belirsizliklerini azaltıyor ve yatırımcılara daha net bir yol haritası sunuyor.

Sıkı para politikası koşulları talebi olumsuz etkilese ve şirketlerin finansman maliyetini artırsa da, enflasyonla başarılı bir şekilde mücadele edilebileceği umudu risk iştahını canlandırıyor.

Hafta başında %5,02 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine ulaşan ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi, bu seviyeden yaklaşık 19 baz puan düşerek %4,83’e geriledi.

Diğer yandan, İsrail-Filistin çatışması varlık fiyatlarında dalgalanmalara neden olsa da, çatışmaların daha geniş bölgelere yayılma ihtimali şimdilik azalmış görünüyor. Bu durum emtia fiyatları üzerinde etkili oluyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün %2,4 düştü ve bugün de düşüş eğilimini sürdürerek %0,3 değer kaybetti ve 87 dolardan işlem görüyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, küresel enflasyon endişelerini hafifletirken, Çin’in ekonomiyi canlandırma adımları bakır, demir ve alüminyum gibi metal fiyatlarını olumlu etkiliyor.

ABD’de bilanço sezonu yoğun bir şekilde devam ediyor. Bugün IBM ve Meta’nın bilançolarını açıklaması bekleniyor. S&P 500 endeksinde işlem gören 5 büyük teknoloji şirketi, endeksin yaklaşık %25’ini oluşturuyor.

AVRUPA BORSALARINDA HAFİF YÜKSELİŞ

Avrupa borsalarında dün hafif bir yükseliş eğilimi görülürken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) perşembe günkü para politikası kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalar yatırımcıların gündeminde.

Piyasalar ECB’nin bu hafta 3 temel politika faiz oranını sabit tutacağına kesin gözüyle bakılıyor.

ECB’nin enflasyonla mücadele adımlarının talep üzerindeki etkisi artarken, Avro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri ekim ayında Kasım 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi.

S&P Global öncü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerine göre bölgede eylülde 47,2 puan olan bileşik PMI ekimde 46,5 puana geriledi.

Bölgedeki tahvil faizleri de ABD tahvil faizlerine paralel olarak düşüş eğilimini sürdürdü.

Dün Almanya’da DAX 40 endeksi %0,54, Fransa’da CAC 40 endeksi %0,63, İtalya’da MIB 30 endeksi %0,05 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi %0,20 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni güne karışık bir başlangıç yaptı.

Asya pay piyasaları, Güney Kore hariç, yeni güne yükseliş eğiliminde başladı. Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırma kararı risk iştahını artırdı.

Hong Kong’da hisse senetlerinden alınan damga vergisinin %0,13’ten %0,1’e düşürülmesi kararı dikkat çekerken, Japonya’da Çinli şirketlerle yoğun iş ilişkisi bulunan sektörlerin Japon borsasında yükselişe öncülük ettiği görülüyor.

Öte yandan, Japonya’da açıklanan verilere göre öncü endeks ağustosta 109,2’ye düştü.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %0,90, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,4, Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,9 yükselirken, Güney Kore’de Kospi endeksi %0,7 geriledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar