Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Ekonomiye, dolara müdahale etmeyecekler(miş…)

Gaye Erkan, Merkez Bankası’nın başına geçer geçmez birtakım tedbirler aldığını ve enflasyonu düşürmenin ana hedef olduğunu söyledi… Peki, ilk bankalar toplantısı vardı ya, hani “United Of Türkiye” diyerek dilinin sürçtüğü… Orada “Ekonomiye artık müdahale etmeyeceğiz, döviz baskılanmayacak” dedi. Yani aslında inkâr edilenin aksine, bugüne kadar müdahale ediliyormuş dedi.

Yapılan müdahale boyutu 250 milyar doları geçti. Neden biliyor musunuz? Dolar seçime kadar 20 sınırını geçmesin diye. Tabanı memnun edebilme adına Türkiye’nin paralarını, hatta kasasında olmayan borç paralarını bile kullandılar. Nasılsa hesabını soran olmadığı için, istedikleri gibi at koşturuyorlar.

Bu işin finali nereye gider diye düşündüğümde görüyorum ki, Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan münferiden 30/40 milyar dolar para getirecekler ülkeye sırf denileni yapma adına. İngiliz vatandaşı Mehmet Şimşek’in, kendi ülkesinden para getirmesi yerine ilk ziyareti Arap ülkesine yapması da ayrı bir komedi.

Arkadaş bizim derdimiz gelecek 3/5 milyar dolar değil… Bizim aylık 10 milyar dolarlık cari açığımız, dolara müdahale için 8/10 milyar dolar arası döviz ihtiyacımız var ki buna ithalat çıkışları borçlanmalar hariç. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan çıkması için öncelikle adalet sistemi ve ekonomik istikrarın sağlanması gerekiyor. Sonrasında doların adil değerine yükselmesi ve oynak bir yapıda olmadığını yabancı yatırımcıya ispat etmesi gerekir. Yatırım tavsiyesi olmamakla beraber, önümüzdeki ay doların yükseleceği yer 28 civarı olacak. 29/30 arası yabancı yatırımcı ülkeye çekilip, yüksek faiz ile TL bazında gelir garantisi verecekler.

Bugüne kadar ekonominin başında 3 isim vardı. Erdoğan, Kavcıoğlu ve Nebati. Nebati veda edince yerine Şimşek geldi. Para Piyasası Kurulu üyeleri hâlâ utanmadan o koltukta oturuyor. Yahu siz değil miydiniz daha iki ay önce faiz düşmesi için parmak kaldıran. Siz değil miydiniz NAS NAS diye yırtınıp, bu piyasanın anasını ağlatan. Ne değişti beyler, yukarıdan gelen emir mi değişti yoksa inancınız mı?

Deseler ki bizim düşüncemiz bu yönde, faiz düşmesini bundan dolayı uygun görüyoruz, bir şekilde hak verirsin. Hatalı dersin ama saygı duyarsın. Kardeşim dün NAS, bugün öldü YAS olmaz.

Algı ile yıllardır yönettiği ülkeyi yine algı ile yönetmeye kalktılar. Peki, kimdi bu davranışları alkışlayan?

Sürekli 50 liralık benzin alanlar, dolar ile maaşınız mı var diyenler…

Çoluğunun çocuğunun rızkını vererek 100 dolar alan adam, sırf nispet olsun diye doları yakıyor. Şimdi utanıyor musunuz? Yüzünüz kızarıyor mu?

Türkiye ekonomisinin kurtuluşu üretimden geçiyor. Masalarımızdan eksik olmayan ekmeğin buğdayını ithal ediyoruz, simidin susamını, samanı ithal ediyorsunuz. Siz bunları üretmedikten sonra, 100 Şimşek, 50 Gaye size para getirse neye yarar. Sürekli olarak tüketim toplumu haline getirilen ülkemiz en düşük bir şeyi bile ithal ederek, artan enflasyon maliyetleri ile mücadele edemeyeceğini anlamıştır.

Ülkemiz yanlış yönetilmese, yanlış makroekonomik hatalarla baskılanmayan, bambaşka bir piyasa konuşuyor olacakken bizler hâlâ sağdan soldan bulacağımız paranın hesabını yapıyoruz.

Varlık Fonu’nun başındaki vatandaş 25 milyon dolar para alıp, söz verdiği parayı getirmemiş. Ve neticesinde Devlet Denetleme Kurumu tarafından yapılan denetim ve araştırma sonucu yakalanmış.

Bu bence devede tüy, ne fonlar varlıklar fakirden zengine el değiştiriyor.

Gaye Erkan’ın, ‘artık dolara, piyasaya müdahale etmeyeceğiz’ dediği günün akşamına 2,3 milyar dolar müdahale eden sistem şunu gösteriyor ki; Boşa geldiniz Sn. Erkan, Sn. Şimşek…

Yerel seçimlere kadar artık dolar ve faizler kontrollü bir şekilde serbest kalacak. Ortodoks politikalara rasyonel yönetim şekline geçildiği belgelenecek. Yabancı fonlar burada memnun edilip getirdiği para -yanlış anlamayın-, yatırıma değil, ucu kaçmasın diye tutulan dolara gidecek.

Ne kar dayanır bu güneşe, ne de başka bir şey.

Bir 5 sene daha fakirden zengine kaynak aktarımı yapacağız, iyi çalışın…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları