Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Ekonominin temeli güvendir...

Kıymetli dostlar, iktisat kuramları ile alakasız olarak hakaret eden Merkez Bankasının uyguladığı para politikasının neticelerini yavaş yavaş görmeye başladık..

Tüm dünyada FED açıklamaları ile gevşeyen dolar kendini hissettirirken, biz de ise, yavaş yavaş kontrollü bir şekilde yukarı çıkmaya devam ediyor..

Dolar TL endeksi 112 seviyelerindeyken, 18.50 bandında olan doların endeks 106 ya çekilmesi ile, 18.61 e yükselmesi, yanlış makroekonomik politikalar izlediğimizin en belirgin göstergesidir..

Bugün açıklanacak olan Merkez Bankası faiz açıklaması iyiden iyiye piyasalarda etkisini kaybetti.. Beklenti 1/1,5 puan aşağıya gelip, tek haneli bir gösterge faizine sahip olmak..

Nasıl güzel değil mi, ne negatif reel faiz, ne herhangi bir ekonomi kuramı, ne de bir iktisat teorisi.. "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur , Nas var Nas" söylemi ile yola çıkan iktidar partisi 14 ayda piyasaya yaşattığı güvensizlik ve belirsizlik ile resmen halkın satın alma gücünü elinden aldı, almaya da devam ediyor..

Şimdi kredi genişlemesi ile KOBİ ve esnafların oyuna talip olan iktidarın ucuza vereceği kredilerin farklarını bu millet ödeyecek.. Yani kamu özel projelerine verdiğimiz garantiler yetmedi, bir de seçim çalışmaları için destek olacak bu millet..

Sayın Bakan Nebati, KGF de, C sınıfı şirketlerin tercih edileceğini söylemişti.. Yani bilançoları bozuk, yazılan çeki protesto olmuş senetleri olan firmaya kredi verecekler.. Kardeşim sen önce bu firmaları doğru bir şekilde koordine ederek ticarete kazandır.. Aldıkları KGF desteği ile dolar almayacaklarını nereden biliyorsun..

Aylar önce BDDK bankalara bir yazı göndererek, kullandırttıkları kredileri incelemesini yapmasını istedi.. Sebebi verilen kredilerin İngiltere üzerinden SWAP olarak ülkeye geri gelmesiydi.. Koskoca BDDK bunun yeni farkına varmıştı, biz aylar boyu bas bas bağırırken..

Yapılacak olan kredi genişlemesi ile para musluklarını alacak olan iktidar , sene sonu asgari ücret ve emekli zamları ile maliyet enflasyonunun talep enflasyonuna evrilmesine sebep olacak..

Peki yapılması gereken temel husus nedir ..

Tarıma yeniden başlatmaktır.. Ekmeğimiz yaptığımız buğday arpayı bile ithal etmekten bu ülkeyi kurtarmamız gerekiyor.. Sanayimizi teknoloji üretme adına desteklememiz gerekiyor.. Yabancı yatırımcının ülkemizi güvenerek gelmesini sağlamamız lazım.. Göçmen politikaları ile cami avlusuna dönen ülkemiz ülkesi ile problem yaşayan yabancılarla doldu taştı..

Bu sosyolojik bir kaosu beraberinde getirdiği gibi, aynı zamanda da barınma krizini tetikliyor.. Kimse de çıkıp, bunu neden yapıyorsunuz demiyor.. %25 lik kira artık kararı ile beraber mahkemelik olan bir çok kiracı mahkeme sonuçlarını 2023 te görecekler.. Olası bir tahliye kararları ile beraber bu insanlar parkta mı yatacak.. Yoksa asrın sosyal konut projesinin tabelasının etrafında mı..

Artık ilk seçimde olası değişecek olan iktidar yönetiminde ilk yapılması gereken piyasaya güven aşılamak ve "biz yaptık olacak" zihniyetinden liyakat ile yönetilen bir sistem haline dönüştürmek.. Ayakları yere basan bir ekonomi ve tarafsız bir adalet anlayışı benimsemek..

Bu kadar dinamik bir ülkeyi bu denli zor bir duruma düşürmek daha zor olsa gerek.. Tüm dünyanın toplam enflasyonu kadar bizim aylık enflasyon artışımız var.. Ve Merkez Bankasının tek haneli yapacağı gösterge faizi ile halkın satın alma gücü daha da düşecek..

Umuyorum ki önümüzdeki dönemler oligarkları için değil, bu millet için çalışan iktidarlar ile yönetilir kıymetli dostlar..

Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum..!

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları