Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Ekonomide çaresizliğin resmi…

Yapmam dedikleri ne varsa yapıyorlar. Bir kişi de demiyor; “arkadaş bunları madem yapacaktın, Naci Ağbal’ı neden gönderdin, neden faiz indirmek için inat ettin bu kadar.” diye.

Hâlâ serbest piyasaya zoru göstererek zorlayarak ekonomiyi adam etme fikrinden vazgeçmediler.

Sizce Avrupa, tek adam rejimi görüntüsü içindeyken Türkiye’ye para getirir mi, asla.

Gaye Erkan değil miydi “Merkez Bankası artık piyasaya döviz ile müdahale etmeyecek” diyen. Son bir hafta 5 milyar dolar satıldı, faiz kararı olduğu gün sadece 1 milyar dolar. Bu mu sizin rasyonelliğiniz, bu mu sizin şeffaf yönetim yapınız. TÜİK enflasyon açıklayacak. Bakalım ne diyecek, bakalım ne derecede doğru anlatacak.

Kıymetli dostlar; Merkez Bankası rezervi tam eksi 63 milyar dolar. Yani 10 cent’e muhtacız demek için 63 milyar dolara ihtiyacımız var.

Dövizi baskılamaya devam ederek, faizi istediğin kadar arttır. Ancak burada konsolide ettiğin tabanı kandırırsın. Yabancı sermaye kanmıyor bu oyunlara..

Nerede BAE ile yapılan 50,7 milyar dolarlık anlaşmanın parası, güya para yağacaktı piyasaya. Ne oldu? Verdik 3 tane Togg aldık bir meşin top. İşte size o gezinin önemi.

Şimdi Avrupa sonrası para umutları tükenen Türkiye, Arap sermayesinden de ümidi kesmiş olacak ki, aklın yolu birdir diyerek normalleşme adına yol yürümeye başladı. Peki, bu faiz artırımı veya KKM’nin lağv edilmesi piyasalara bir fayda sağlar mı? %5!!!

Bizim üretim ekonomisine ihtiyacımız var, bizim teknoloji ağırlıklı sanayi üretimine ihtiyacımız var, bizim tüketmeye değil, üretmeye ihtiyacımız var. Bu bağlamda 2 senedir yapmadığın şeyleri 2 haftada yapıyorsun diye kimse alkış beklemesin.

Emekliye zam yaparken elleri titreyenler kendi huzur haklarını %150 arttırmışlar. Ankara küçülmeden Türkiye büyüyemez. Yapısal değişiklikler yapmak istiyorsanız önce kendinizden başlayacaksınız. Önce kendi oligarklarınıza dur diyeceksiniz.

***

Kara hatta kapkara bir Eylül bizi bekliyor. Rusya büyük ihtimalle önce hesap, sonra kasap diyerek, Gazprom’un alacağı 22 milyar doları isteyecek. Peki, var mı Merkez Bankamızda bu para… Yok..

Kur Korumalı’da 125 milyar dolarlık bir birikim var. Yarısı dövize dönüyorum dese, var mı Merkez Bankası’nda karşılığı, o da yok.

Ne var; vaat var ama icraat yok.

Algı, algı, algı. Hani programlar kapanırken derler ya “bize ayrılan sürenin sonuna geldik” diye.

AKP ile algıyla yönetilen bir ekonominin de sonuna geldik…

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları