E-Devlet 'Emeklilik Başvurusu' nasıl yapılır?

E-Devlet 'Emeklilik Başvurusu' nasıl yapılır?
Eğer emeklilik için gereken şartları karşılıyorsanız emeklilik başvurusu için yapmanız gerekenler aşağıda adım adım anlatılmıştır.
Herhangi bir Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine emeklilik başvurusu için gereken evrakları da yanınıza alarak gidiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu merkezine gittiğinizde emeklilik başvurusu yapmak istediğinizi belirtince size tahsis talep ve beyan taahhüt formu vereceklerdir. Bu formdaki alanları eksiksiz ve doğru şekilde doldurup, emeklilik başvurusu için gereken belgelerin arasına koyup görevli kişiye veriniz. Böylece emeklilik başvurunuz bitmiş olacaktır.
 
Emeklilik sonucunuz Sosyal Güvenlik Kurumunun iş yüküne ve sizin emekli olmak istediğiniz sigorta koluna/kollarına göre değişiklik gösterebileceği gibi yaklaşık 2 hafta içinde sonucu tarafınıza bildirilecektir.
 
e-Devlet Kapısı üzerinden SSK 4A emeklilik başvurusu yapmak için aşağıdaki adımları izleyiniz.
 
E-Devlet Kapısı sistemi ile emeklilik başvurusunda bulunmak için e-Devlet Kapısı şifresine ihtiyacınız vardır. Eğer edevlet şifreniz yoksa herhangi bir PTT şubesinden T.C. kimlik numaranızın bulunduğu bir belge (T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport vb.) ile edevlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet şifreniz varsa aşağıda bulunan bağlantıdan e-Devlet Kapısı içinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu uygulaması olan “4A Emeklilik Kaydı” adlı hizmete gidiniz.
 
Bağlantıya tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekrandan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” isimli butona tıklayıp kimliğinizi doğrulamak üzere giriş ekranına gidiniz.
 
Karşınıza gelen kimlik doğrulama sisteminden dilerseniz T.C. kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet Kapısı’na giriş yapabilir, dilerseniz de mobil imza, e-İmza ya da herhangi bir bankanın internet şubesi desteğiyle de e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapabilirsiniz. Hangi yöntemle kimliğinizi doğruladığınız önemli değildir. Herhangi bir yöntem ile kimliğinizi doğruladıktan sonra 4/A (SSK) emeklilik başvurunuzu yapabilirsiniz.
 
E-Devlet Emeklilik Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır ?
 
Emeklilik için gereken şartları yerine getirip, emeklilik için istenen belgeler ile birlikte emeklilik başvurusunu yaptıktan sonra yapmanız gereken Doküman Yönetim Sistemi ile başvuru sonucunuzu takip etmektir. Sosyal Güvenlik Kurumunun yeni uygulamalarından DYS ile emeklilik başvuru sorgulaması yaklaşık 3-4 dakika içinde yapılabilmektedir.
 
Emeklilik başvuru sorgulaması yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
 
e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapıp, “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” isimli uygulamayı açınız.
 
Uygulamayı açtıktan sonra e-Devlet Kapısı’na giriş yapmanız yani kimliğinizi doğrulamanız gerekmektedir. Kimliğinizi doğrulamak için “Kimliğimi Şimdi Doğrula” isimli butona tıklayınız.
 
Karşınıza gelen kimlik doğrulama ekranından herhangi bir kimlik doğrulama yöntemi aracılığı ile e-Devlet Kapısı sistemine giriş yapınız. Eğer e-Devlet Kapısı şifresini unuttuysanız herhangi bir bankanın internet şubesini kullanarak da e-Devlet’e girebilirsiniz.
 
Başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra uygulama sizi Sosyal Güvenlik Kurumunun resmî sitesine yönlendirecektir. Bunun için karşınızda bulunan “Uygulamaya Git” isimli butona basınız.
 
Butona tıklayıp siteye gittikten sonra emeklilik başvurunuzu yaptığınız yılı seçip “Sorgula” butonuna basmalısınız.
 
Butona tıkladıktan sonra emeklilik başvuru durumunuz ekrana gelecektir.
 
Emeklilik Başvurusu İçin İstenen Belgeler
 
Emeklilik başvurusu yaparken Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığınız tahsis talep beyan taahhüt belgesi ile birlikte yanına gerekli evraklar da koyulmalıdır.
 
Bahsi geçen emeklilik başvurusu evrakları aşağıda belirtilmiştir:
 
Vergi muafiyet belgesi
 
Sigortalı işten ayrılış bildirgesi
 
Tahsis talep beyan taahhüt belgesi emekli başvuru yapılırken istenen belgelerdir.
 
Emeklilik Başvuru Dilekçesi Nereye Verilir?
 
Emekliliğe başvuru dilekçesi, sigortalının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezine verilmelidir.
 
E-Devletsiz Emeklilik Başvurusu Nasıl Sorgulanır?
 
Emeklilik başvuru durumunuzu öğrenmeniz için e-Devlet Kapısı’na girmeniz mecburi değildir. e-Devlet Kapısı olmadan da emeklilik durumunuz hakkında bilgi alabilirsiniz.
 
Emeklilik İkramiyesi Ne Zaman Yatar?
 
Emeklilik başvurusu yapıldıktan sonra emeklilik başvurunuz değerlendirme sürecine alınır. Bu değerlendirme süreci, SGK’nin iş yüküne ve başvurunuza göre değişse de ortalama 1 aydır. 1 Aylık değerlendirme sürecinden sonra başvuru durumu tarafınıza bildirilir. Emeklilik ikramiyesinin verildiği zaman ise başvuru sonucu onayladıktan sonraki aydır. Ortalama 1 aylık süre içinde de emekli ikramiyeniz hesabınıza yatar ve düzenli olarak da maaş almaya başlarsınız.
 
Emekli Aylığı Nasıl Hesaplanır?
 
Şu anda emekli değilseniz ve toplam hizmet gününüz 3600 günden fazla ise emekli olacağınız zamanki alacağınız aylığı hesaplayabilirsiniz. Bunun için “Sosyal Güvenlik Kurumu Emekli Aylığı Hesaplama” uygulamasını kullanmalısınız.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar