Dolar kuru hastaları da vurdu, ilaç bulamıyorlar! 4 ilaçtan biri yok

Dolar kuru hastaları da vurdu, ilaç bulamıyorlar! 4 ilaçtan biri yok
Eczanelerde antibiyotik, ağrı kesici, kanser gibi hayati değer taşıyan ilaçların bir süredir olmadığı iddia ediliyordu. Yaşanan bu sıkıntıya değinen Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney ise konuya dair şu açıklamalarda bulundu; “Hastalara yok demek ağırımıza gidiyor, psikolojimiz kaldırmıyor. Sorunun çözülmesi gerekiyor. 4 ilaçtan biri yok.”

Türkiye''de antibiyotik, ağrı kesici, kanser, ateş düşürücü gibi tansiyon ilaçları da dahil ilaçlarının olmadığı iddia ediliyor. Hem vatandaş hem de eczacılar  bu durumdan büyük bir sıkıntı yaşıyor. Yaşanan sıkıntıyı anlatan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney “İlaç yokluğu bir sorundur. Çocuklarda kullanılan antibiyotikler, ateş düşürücü, ağrı kesicilerle ilgili ciddi sorunlar var.  Ayrıca grip ve soğuk algınlığı ilaçlarında, kanser ilaçlarında, egzama ilaçlarında ve bazı göz damlalarında ciddi sorunlar var. Birkaç aydır bu sorun yaşanıyor. Fiyat güncellemesi yapıldı ancak sorunu çözmedi. Mevzuatta bir düzenlemeye gerek var. Bugünün ekonomik şartlarına göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Meslektaşlarımız depoları arıyorlar, kendi aralarında birbirlerine ilaç veriyorlar. Öte yandan hastalarda eczacı eczacı dolaşıyor” dedi.

HASTALARIN DURUMU KRİTİK

Arman Üney bu sıkıntının bir an önce düzelmesi gerektiğini şu sözleriyle ifade etti; “İlaç firmaları kurla ilgili, etken madde ve ambalaj temini ile ilgili sorunları olduğunu ifade ediyorlar. Bunu sanayi gündeme getirecek, çözüm önerilerini sunacaklar. Eczacıların üzerine atılmamalı bu yük. Eczacılar vatandaşlarla karşı karşıya kalıyorlar. Dün bir eczacı aradı, bir anne 5. gittiği eczaneden de çocuğu için gerekli olan ilacı temin edemediği için oturup ağlıyor. Bu eczacılarımızı psikolojik olarak yıpratıyor.”

HAYATİ DEĞER TAŞIYAN İLAÇLAR YOK

Kendi eczanesinde yaşanılan bir olayı anlatan Üney, “Eczanem nöbetçi eczaneydi. 10 yıllık çalışanım akşam aradı, hastalara ilaç yok demekten ve karşı karşıya gelmekten ruh halim bunu götürmüyor dedi. İşten ayrılmak istediğini söyledi. Hastalara yok demek bizim için çok zor bir durum. 4 ilaçtan biri yok” ifadelerini kullandı.

ÜNEY "YERİLİ VE MİLLİ İLAÇLARIMIZ OLMALI"

Sorunlar için önerilerde bulunan Arman Üney, “İlaç fiyatlama politikaları günün ekonomik koşullarına göre düzenlenmeli. Yerli ilaç sanayine önem vermemiz gerekiyor. Milli ilaç projemize ihtiyaç var. Eczacılar olarak buna hazırız” şeklinde konuştu. 

VATANDAŞ İLAÇ İÇİN ŞEHİR ŞEHİR GEZİYOR

Yurtdışı menşeili ilaç firmaları yılsonu yaklaştıkça ithalatı sınırlaması ve yüksek kur Türkiye''deki ilaç tedarikçilerini zorladı. Stoklar boşalırken vatandaş da ilaç sıkıntısı yaşıyor. (TGRT Haber)

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar