Dünyada kadınlarda ve erkeklerde en çok hangi kanser türü görülüyor?

Dünyada kadınlarda ve erkeklerde en çok hangi kanser türü görülüyor?
Kanser hastalığı dünya genelinde ikinci en yaygın ölüm nedeni oluyor. Bu hastalıkta erkeklerde en sık görülen tür akciğer kanseri iken kadınlarda ise meme kanseri vakaları önde geliyor.

Türkiye'de nisanın ilk haftası "Kanserle Savaş Haftası" olarak kabul edilirken, AA muhabiri, kanser hastalığıyla ilgili verileri derledi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kanser hastalığı dünya genelinde en sık ölüm nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor. "Habis tümör" veya "ur" olarak adlandırılan kanser, insan vücudunun herhangi bir kısmında anormal hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüyerek diğer organlara yayılmasıyla başlayan geniş bir hastalık grubunu temsil ediyor. Bu hastalık grubunda 200'den fazla tür bulunmaktadır.

Akciğer, meme, cilt, prostat, mide, kalın bağırsak (kolon), rahim ağzı (serviks) kanseri ve lenf bezi tümörleri, kanserin en yaygın türleri arasında yer almaktadır. Genetik yatkınlık, sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışığına maruz kalma, radyasyon, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi dış faktörlerin kansere neden olduğu bilinmektedir.

DSÖ'ye göre, kanser vakalarının yaklaşık üçte biri, sigara ve alkol kullanımı, yüksek vücut kitle indeksi, sağlıksız beslenme düzeni, az meyve-sebze tüketimi ve fiziksel aktivite eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Her ne kadar her kanser türü önlenemese de sağlıklı beslenme düzeni, normal vücut kitle indeksi ve fiziksel aktivitenin birçok kanser türüne karşı koruyucu olduğu belirtilmektedir.

DSÖ, sigara içmemenin kanser riskini azaltmada önemli bir faktör olduğunu vurgulamaktadır. Alkol alımının azaltılması da kanser riskini düşürmede etkilidir. Ayrıca, güneş ışığına maruz kalma riskini azaltmak için güneş koruyucu krem kullanılması ve vücudun mümkün olduğunca örtülmesi önerilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar