Dünya futbolunda tüm düzen değişiyor: Avrupa Süper Ligi geliyor

Dünya futbolunda tüm düzen değişiyor: Avrupa Süper Ligi geliyor
Avrupa Birliği Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasına karşı olmasının, rekabet yasasına ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı hareket olduğuna karar verdi.

AB Adalet Divanı'nın, Avrupa Süper Ligi ilgili mahkeme kararı hakkında, "FIFA ve UEFA kuralları, Süper Lig gibi yeni bir kulüpler arası futbol projesini önceden onaylarına tabi kılmaktadır. Ama, FIFA ve UEFA kurallarının; şeffaf, objektif, ayrımcılık yapmayan ve orantılı olmasıyla ilgili bir yapısı yok." açılaması yaptı.

thumbs-b-c-4da78ecbeae45647b2a2f0a76fb9b4c1.jpg

Ayrıca, "FIFA ve UEFA'nın Süper Lig'in önceden onaylanmasına ilişkin kuralları, AB hukukuna aykırıdır." denildi.

AB Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Lig hakkında verdiği kararının "rekabet yasasına ve hizmet sunma özgürlüğüne aykırı" olduğunu duyurdu.

AVRUPA SÜPER LİGİ GİRİŞİMİ

Premier Lig'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, Serie A'dan Milan, Inter ve Juventus, La Liga'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüpleri 19 Nisan 2021'de Avrupa Süper Ligi için girişim başlattıklarını açıklamıştı.

İlk formata göre, 20 takımın olacağı ligin kurucusu 15 kulüp, organizasyonda kalıcı olarak kalacak, diğerleri ise kendi liglerindeki başarı kriterlerine göre belirlenecekti.

FIFA, UEFA ve spor kamuoyundan gelen tepkilerin ardından Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp, bu organizasyondan çekildiğini duyurmuştu.

UEFA ve FIFA, oluşumdan çıkmayan 3 takımın, kendilerine bağlı organizasyonlardan ve ulusal liglerden atılması, uluslararası maçlara oyuncu göndermesinin yasaklanması gibi yaptırımlarla karşılaşabileceği hakkında uyarmıştı.

Yaşananların ardından konu, Avrupa Birliği Adalet Divanı'na kadar gitmişti.

avrupa-super-ligi-1564832.jpg

FLORENTİNO PEREZ: KARARI BÜYÜK BİR MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Bugün açıklanan kararın ardından Real Madrid Başkanı Florentino Perez, AB Adalet Divanı'nın, UEFA ve FIFA'nın 2021 yılında Avrupa Süper Ligi oluşumunu engelleyerek rekabet yasalarına aykırı hareket ettiğine yönelik kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

"Önümüzdeki günlerde bu kararın kapsamını dikkatli bir şekilde inceleyeceğiz, ancak büyük tarihsel öneme sahip iki sonucun çıkacağını tahmin ediyorum. İlk olarak, Avrupa kulüp futbolu tekel değildir ve bir daha asla olmayacaktır. İkincisi, bugünden itibaren kulüpler kendilerinin efendisi olacak. Kulüpler, sporumuzu modernize edecek ve dünyanın her yerinden taraftarların ilgisini çekecek Avrupa yarışmalarını önerme ve tanıtma hakkımızı görüyorlar. Kısacası bugün özgürlüklerin Avrupa'sı bir kez daha zafere ulaştı ve bugün futbol ve taraftarları da zafere ulaştı."

"REAL MADRİD FUTBOLUN İYİLİĞİ İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK"

Başkan Perez, sürecin iki yılı aşkın süredir devam ettiğine dikkat çekti.

"İki yılı aşkın süredir aldığımız baskılar karşısında bugün hukuk, akıl ve özgürlük hakimdir. Bu nedenle Real Madrid futbolun iyiliği için çalışmaya devam edecek. Nasıl ki neredeyse yetmiş yıl önce Avrupa Kupası'nın kurulmasıyla futbol tarihinde önemli bir adım atmışsak, bugün bir kez daha Avrupa futboluna çok ihtiyaç duyduğu yeni ivmeyi verme görev ve sorumluluğuna sahibiz ve bunu başarmak için, ulusal yarışmalarla tamamen uyumlu, herkese açık, sportif liyakate dayalı ve finansal fair-play'e saygıyı etkili bir şekilde dayatacak modern bir projeyi savunmaya devam edeceğiz. Tüm kulüplere ekonomik sürdürülebilirlik getirecek, her şeyden önce oyuncuları koruyacak ve dünya çapındaki taraftarları heyecanlandıracak bir proje.

Yaşadığımız ve şüphesiz bugünden itibaren yoğunlaşacak kampanyalara rağmen bunu yapacağız. Ancak kimse onca yıldan sonra bir tekeli sona erdirmenin kolay olduğunu söylemedi. Avrupa kulüp futbolunu geliştirmek için büyük bir fırsatla karşı karşıyayız. Şeffaf yönetime sahip, yeni teknolojilerle bir arada yaşamayı bilen ve taraftarların gerçekten ihtiyaç duyduğu tutku ve duyguyu bir kez daha kışkırtan, 21. yüzyılın zirvesindeki bir futbol. Avrupa kulüplerine, yapıcı diyalog yoluyla, tehdit olmadan, hiçbir şeye veya kimseye karşı hareket etmeden, futbolu yenilik ve modernleştirme hedefiyle özgürce çalışabileceğimiz yeni bir zamanın başlangıcında olduğumuzu söylememe izin verin. Bugünden itibaren Avrupa futbolunun bugünü ve geleceği nihayet kulüplerin, oyuncuların ve taraftarların elindedir. Önümüzde büyük bir sorumluluk var."

2021 yılında Real Madrid Başkanı Florentino Perez'in açıkladığı Avrupa Süper Ligi'ne 5 büyük ligden 12 kulüp katılacak.

Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Manchester City,Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham, Juventus, Milan, Inter

BARCELONA: FUTBOL DÜNYASINDA YAŞANAN TEKELE KARŞI ÇIKACAK

İspanya'da La Liga ekiplerinden Barcelona, AB Adalet Divanı'nın, UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine yönelik kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar