Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Uğur Becerikli

Uğur Becerikli

Yazar

Down sendromlu ilk Barbie Bebek

Barbie tarih yazmaya devam ediyor. 25 Nisan'da Mattel, efsanevi oyuncak markası için bir ilk olan Down sendromlu Barbie'nin çıkışını duyurdu.

Mattel yaptığı açıklamada, yeni bebeğin "daha fazla çocuğun kendilerini Barbie'de görmesini sağlamak ve Barbie'nin çevrelerindeki dünyayı yansıtmasını sağlamak" ve "tüm çocuklara oyun yoluyla daha fazla hikaye anlatmaya ilham vermek için yaratıldığını" söyledi.

Barbie ve Global Başkanı Lisa McKnight, "Piyasadaki en çeşitli oyuncak bebek serisi olan Barbie, bir çocuğun ilk deneyimlerinde önemli bir rol oynuyor ve biz de oyun yoluyla sosyal damgalanmaya karşı üzerimize düşeni yapmaya adadık." dedi.

Anoushka'nın Down sendromlu kızı Bassey için şunları söyledi; "Bu yol ile çocuklarımızın fark edilmesi ve toplumda katkı sağlayan insanlar olarak hayata dahil edilmesi için mücadele eden herkes için büyük bir kazanç olduğunu hatırlattı."

NDSS Başkanı ve CEO'su Kandi Pickard, "İlk kez kendilerine benzeyen bir Barbie bebekle oynayabilen topluluğumuz için çok şey ifade ediyor" dedi.

Barbie ayrıca bacak ortezleri ve kelebekler ile, sarı ve mavi renkleri Down sendromu farkındalığıyla ilişkilendirilen semboller ile renkler içeren bir elbise modeli giyiyor.

Down sendromlu bazı çocuklar ayaklarını ve ayak bileklerini desteklemek için ortez kullanıyor ve NDSS, bu Barbie Fashionista 'nın kıyafetine ve tasarımındaki parlak renklere uygun giysilerin gerçek hayattan ilham alması için de farklı ortezler alındığını belirtti. Model Ellie Goldstein, Down sendromlu ilk Barbie bebeğin piyasaya sürülmesine yardım etti.

Bir kişinin fazladan bir kromozomla doğduğu bir durum olan genetik bozukluğu olan Goldstein, yeni oyuncak bebek hakkında ne kadar duygusal ve mutlu olduğunu paylaşmak için Instagram'da çektiği bir videoda şunları söyledi: "Bana benzeyen ilk Down sendromlu Barbie için buradayım ve çok güzel, onu parçalara ayırabiliyordum. Bununla birlikte "Barbie'yi ilk gördüğümde, çok duygulandım ve gurur duydum. Heyecanlandım ve göz alıcı buldum, muhteşem ve güzel görünüyordu. Kariyerime bir İngiliz model olarak kamera da tabii ki saçı, makyajı ve her şeyini sevdim" diye devam etti. Çocukların oyuncak bebekle oynayabilecekleri ve herkesin farklı olduğunu öğrenebilecekleri benim için çok şey ifade ediyor... "İnsanların dünyada benim gibi daha fazla insan görmeleri ve saklanmamaları gerektiğinden, çeşitliliğin her alanda olması çok önemlidir. Barbie bunun gerçekleşmesine yardım ediyor" dedi.

Barbie son yıllarda işitme cihazı, protez uzuv ve tekerlekli sandalyeli bebekler de yarattı. Amaç "tüm çocukların kendilerini Barbie'de görmeleri" ve "kendilerine benzemeyen bebeklerle oynamaları" idi. Bazı kampanyacılar, Barbie'nin daha gerçekçi bir vücut imajını temsil etmesi için çağrıda bulunurken, bazı engelli kişiler oyuncak bebeklerin ilişkilendirilebilir olmadığını söylediler.

2016'da Mattel, Kıvrımlı Vücutlu Barbie, Uzun Barbie ve Petite Barbie'nin yanı sıra birçok farklı etnik kökeni yansıtan geniş bir cilt tonu yelpazesini piyasaya sürdü. Mattel'deki Barbie ve Dolls'un küresel başkanı Lisa McKnight, yeni bebeğin "anlamayı öğretmeye ve daha büyük bir empati duygusu geliştirerek daha kabul edici bir dünyaya yol açmasına" yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

Kapsayıcı Barbie'ler hayatımızda önemli bir adım

Mattel, en son oyuncak bebeğinin Down sendromlu bir kişiyi doğru bir şekilde temsil etmesini sağlamak için ABD Ulusal Down Sendromu Derneği (NDSS) ile yakın bir şekilde çalıştığını söyledi.

Kabarık kollu elbise, Down sendromu farkındalığıyla ilişkilendirilen sarı ve mavi renklerdir. Bebeğin ayrıca, Down sendromuyla ilişkili özelliklere neden olan genetik materyal olan 21. kromozomun üç kopyasını temsil eden üç yukarı şeritli pembe bir kolye vardır. Down sendromlu bazı çocuklar ayaklarını ve bileklerini desteklemek için ortez kullandığından, kıyafetine uyması için pembe bilek ayak ortezleri de giyiyor.

2020 yılı Türkiye'den rol model olarak seçilen ve kendisinin de Barbie bebeği yapılmış olan Para Yüzücümüz Sümeyye Boyacı da bulunmaktadır.

Barbie, 2018'den bu yana, kızların gerçek potansiyellerine ulaşmasını sağlamak, onları engelleyen faktörlerin aslında hayali bir duvardan ibaret olduğuna dikkat çekmek amacıyla 2018'den bu yana "Rol Model" projesini hayata geçiriyor. Her sene birçok ülkeden rol model seçilen başarılı kadınlardan oluşan rol modeller arasında daha önce Türkiye'den Çağla Kubat ve Gülse Birsel yer alıyordu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları