Dolarda 3 Haziran korkusu yaşanıyor! Uzman isimlerden endişe verici açıklama

Dolarda 3 Haziran korkusu yaşanıyor! Uzman isimlerden endişe verici açıklama
Her gün gelen zamlar ve artan enflasyon nedeniyle elindeki yatırımların kaybolmasını istemeyen pek çok vatandaş, başta altın ve dolar olmak üzere çeşitli yatırımlarda bulunuyor. Döviz kurlarının oldukça dalgalı bir seyir izlediği mayıs ayının son günlerinde ise uzman isimlerden kritik bir uyarı geldi.

DOLARDA 3 HAZİRAN KORKUSU! YAŞANACAKLARI ANLATTILAR

Dolar kurunda yaşanabilecek ihtimaller üzerinde değerlendirmelerde bulunan Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir ile Ekonomist Evren Devrim Zelyurt, çarpıcı açıklamalarda bulundu. 3 Haziran tarihinin hem ABD''den gelecek veriler nedeniyle hem de Türkiye''de enflasyonun açıklanacak olması ile kritik bir önem taşıdığını belirten ekonomist Zelyurt, enflasyonun yüzde 70''i aşmasıyla kurda yeni bir kırılmanın olabileceğine işaret etti.

3 HAZİRAN''IN ÖNEMİ

Türkiye''nin döviz rezervlerinin son yıllarda sürekli olarak erdiğine dikkat çeken ekonomist Zelyurt 3 Haziran tarihinin önemini şöyle açıkladı:

1. Önümüzdeki dönemde dolar / TL''nin direkt etkileneceği ve FED''in  istihdamı ben faiz artırarak ne kadar bozdum-bozmadım sorusunun cevabını verirken  bakacağı istihdam verisi 3 Haziran''da açıklanıyor. İşte o yüzden dolarda ''3 Haziran korkusu diyoruz''. Ulusal İstihdam raporu 2 Haziran''da açıklanacak ve burada beklenti 295 bin. 3 Haziran''da da resmi rapor gelecek ve burada beklenti 320 bin ve üzeri. Tahmine yakın ve üzeri açıklama gelirse bu dolar / TL''yi yukarı çekebilir çünkü bu FED''in faiz artışı döngüsüne bir enerji ve cesaret verecek.

2. En önemli konu Türkiye''de açıklanacak enflasyon verisi. Enflasyonun yüzde 70''in üzerine çıkması negatif faiz artıracağı için 3 Haziran''da kırılma yaşayabiliriz. 3 Haziran bu yüzden benim korktuğum bir tarih.  Enflasyon yüzde 70 seviyesindeyken yüzde 14 faiz verme durumunda 56 puanlık bir açığımız var.

3 Haziran tarihi ile ilgili 2 tane sıkıntılı veri geliyor.

DOLAR ZAYIFLARKEN TL DEĞER KAYBEDİYOR

Dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeye rağmen Türk lirasının değer kaybetmeye devam ettiği belirten yazar Remzi Özdemir ''''Bunun çeşitli nedenleri var. Öncelikle Türkiye''de iş artık siyasi olarak rayından çıkmış durumda. En son olarak geçen hafta cumhurbaşkanının bir konuşması vardı faiz artışı bekleyen insanlara ''zırdeliliik'' suçlaması yaptı. Batı Türkiye''nin normal şartlarda (ekonomik) yörüngeye girmeyeceğini gördü. Türkiye''nin CDS''ine (risk primi) bakıldığında da AKP ile bundan dönüşün artık çok olduğunu görüyorlar. Bu görüşlerle birlikte Türkiye''den para çıkışı devam ediyor. Geçen hafta borsadan çıktılar'''' dedi.

REMZİ ÖZDEMİR DE 3 HAZİRAN''A DİKKAT ÇEKTİ

3 Haziran beklentisi hakkında konuşan ekonomi yazarı Remzi Özdemir, ABD''den gelecek verilerden ziyade Türkiye''nin açıklayacağı enflasyon verisinin etkili olacağı görüşünde olan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

İçteki yaşanacak gelişmelere daha çok önem veriyorum. Eğer enflasyon beklenildiği gibi (aylık) yüzde 7 geldiği zaman Türk lirasındaki değer kaybının daha artması bekleniyor. Bunun iki nedeni var.

1. Negatif faizle bandın daha açılması,

2. Kur Korumalı Mevduat''ta yer alan insanların bu saatten sonra direkt aslına dönmesi. 

Nitekim geçen hafta bir bankanın üst düzey yetkilisi ile bir toplantı nedeniyle görüşme yaptım. Onların da çok ciddi rahatsızlıkları var. İlk rahatsızlıkları KKM olarak tabir edilen Kur Korumalı Mevduat''ında BDDK''nın (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) ısrar ederek hasarı daha da artırması. 

Bu yüzden ayın üçü Türkiye için çok ciddi bir dönüm noktası. Enflasyonda TÜİK şapkadan tavşan mı yoksa kriz mi çıkaracak göreceğiz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar