Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
E. Onur Çanakçı

E. Onur Çanakçı

Derin Ekonomi

Dolar düşecek diyenlere!..

Kıymetli dostlarım hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum..

Dezenformasyon yasasından sonra havuz medyasının yalanlara en azından bir süre ara vereceğini düşünmüştüm ama yanılmışım..

Hemen her gün görsel ve yazılı basında haberler çıkıyor:

" Doların 9 olacağı tarih belli oldu"

" AKP''nin doları nasıl düşüreceği bilgisi başına sızdı"

"Dolar alan patlayacak"

***

Kıymetli dostlar işkembeyi kübradan atılan bu yalanlarla insanları kandırıyorlar.. Bu anlatacaklarımı anlamanız için, ekonomist iktisatçı olmanıza gerek yok..

Bu ülkenin dış borcu 453 milyar dolar. Bunun 185 milyar doları kısa vadeli, bir yıldan az sürede ödenecek..

İhracatımız ile ithalatımız arasındaki fark her ay 10-11 milyar dolar.. Dış ticaret açığı 110 milyar doların hemen kıyısında.. Cari açık 40 milyar dolarken 20.1 milyar doları net hata noksan (kaynağı belirsiz finansman)dan sağlandı..

 

Şimdi ben size soruyorum; böyle bir tablo varken, her ay 10-11 milyar dolar açık verirken, cari açık almış yürürken kalkmışlar hala dolar düşüyor, düşecek yalanları ile insanların ellerindeki iki kuruşluk paraya göz dikiyorlar..

 

Bugün sizin yediğiniz ekmeğin %40 ithal tahıl ile yapılıyor.. Yani yediğimiz ekmek bile dolarla.. Çorap ihracatı yapan bir firma, boya ve ipliği ithal etmeden o çorabı yapamıyor..

İhraç ettiğimiz ürünlerin % 83 yan ve yardımcı mamüle bağlı.. Yani sadece fason üretimini burada yapıyoruz biz, ucuz işgücünden dolayı..

2009 senesinde ABD de mortgage krizi yaşandığında, neredeyse mevcutun 2 hatta 3 katı emisyonla basılıp, gelişmekte olan ülkelere gönderilen paralardan Türkiye de faydalandı.. Ama o dönemde tarım rekoltemiz için, çiftçimiz için, sanayimiz veya teknoloji ihracatımız için bir şey yapmadık.. Türkiye''yi sömüren inşaat sektörüne verdik coşkuyu..

 

27 milyon hektar ekilebilir arazi 18 milyar hektara düştü.. Kayıtlı çiftçi sayımız 36 milyondan 5.5 milyona geriledi.. Tarımdan elini çekmiş, sanayicileri dolar kıtlığı yüzünden bunaltmış bir ekonomi kanadı ekonominin nasıl olurda yukarı çıkacağını düşünür..

2002 senesinde 400 dolar olan asgari ücret 2022 senesinde tam 315 dolar..

Nasıl büyüme bu?.. Bugün obez bir insan da büyüyor, ama sağlıklı değil..

 

Şimdi sorum şu, asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak olan artış ile beraber, maliyet enflasyonu bizleri bekliyor, dolayısı ile talep enflasyonu… Bunlar birbirinin sırtına basıp, hiper enflasyona koşacaklar..

Doları 18.63''te tutmanın ülkemiz için her gün çok büyük maliyetleri var. Bu maliyetleri hep beraber önümüzdeki yıllarda ödeyeceğiz.

 

Dolar ne olur kestirmek zor, ama bunlardan baskılanan bir şeyin içinde biriken direnç çok büyük olacaktır..

Son olarak da eğer dolar 9 lira olursa KKM''dekiler hemen dönüp dolara yönelecekler, ihracat sıfıra inecek, ithalat patlayacak..

Sonra.!! Dolar olacak sana 35/40..

Siz siz olun elzem olmadıkça likit de kalmaktan vazgeçmeyin..

Dolar düşecek masallarına da gülüp geçin..

 

 

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yazarın Diğer Yazıları