Deprem uzmanı açıkladı: Ereğli depremi İstanbul için tetikleyici olacak mı?

Deprem uzmanı açıkladı: Ereğli depremi İstanbul için tetikleyici olacak mı?
Deprem bilimci Şener Üşümezsoy, bugün Ereğli açıklarında meydana gelen depremin ardından, söz konusu depremin İstanbul için bir tehlike yaratıp yaratmayacağı sorularına açıklık getirdi.

Boğaziçi Üniversitesi''ne bağlı olan Kandilli Rasathanesi verilerine göre bugün saat 11.36’da Marmara Denizi’nde 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi.


Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 3.6 olarak açıklarken, İstanbul’un oldukça yakınında meydana gelen sarsıntı akıllara beklenen büyük Marmara depremini getirdi.

Deprem alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Şener Üşümezsoy, Ereğli açıklarındaki depremi Yeniçağ’a değerlendirdi.

Ereğli açıklarındaki fayların Tekirdağ Silivri fayı olduğunu belirten Üşümezsoy, “Bu fay aslında 1912''de kırılmıştı. Ondan beri de orada crip dediğimiz enerjisinin yarısını boşaltıyor ve bu boşaltma anında depremler yapıyor.” dedi.

“Bir de Ereğli''nin, o fayın kuzeyinde bir kesim var. Orada bazı depremler oluyor.” diyen Üşümezsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İSTANBUL İÇİN KORKULACAK BİR ŞEY YOK!“

Bunlar Marmara depremi ile ilgisi olan faylar değil. Özellikle Ereğli sırtında olan depremlerde fay sürekli enerji boşalttığı için bunlar crip dediğimiz depremler. Bunlar bir risk taşımıyor o anlamda. Dolayısıyla büyük Marmara depremini tetikleyen bir şey yok. “

Daha önce Yeniçağ''a yaptığı açıklamaları anımsatan Üşümezsoy, “Marmara''da risk taşıyan yegane fay Kumburgaz çukurundaki fay. O da 40 kilometreden uzun değil. 10 kilometre derinlikte. 6.5''ten büyük deprem yapamaz. Orada 7''lik depremler diyenler de 20 kilometrelik fayı daha doğuya uzatarak bir risk olduğunu söylüyorlar. O ikinci fayda da risk yok.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar