Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50+1 çıkışına CHP’den tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50+1 çıkışına CHP’den tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 50+1 sisteminin değiştirilmesine yönelik açıklamalarına CHP’li isimlerden tepki geldi.

Almanya ziyaretinin dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 50+1 sisteminin değiştirilmesine yönelik açıklamalarda bulundu.

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sistemin değişmesine yönelik açıklamalarına CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut’tan tepki geldi.

“GELECEK DÖNEM ADAYLIĞI İÇİN HAZIRLIK ÇERÇEVESİ”

Bulut, “Uzun zamandır Tayyip Erdoğan her doğana göre değil Erdoğan’a göre bir anlayış içerisinde. Son dönemdeki anayasa tartışmaları da buna son örnek. 50+1 tartışmasını şimdiden açmak gelecek dönem adaylığı için bir hazırlık çerçevesi diye görülebilir” ifadelerine yer verdi.

“BUNUN SAKINCASINI HERKES GÖRDÜ”

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini getiren anayasa değişikliği sırasında komisyonda yapılan tartışmaları hatırlatarak, “Biz 50+1’i alanın her şeyi kazandığı, bütün güçlerin bir kişide toplandığı bir sistemin demokratik olmayacağını söylediğimizde ‘Hiç merak etmeyin, bu kişi yüzde 50+1’i almak için birçok kişinin desteğine ihtiyaç duyacak, bir ortalamayı temsil edecek. Dolayısıyla bu kadar güç verilmesinde sorun yok’ diyorlardı. Yani bunca gücü 50+1 ile meşrulaştırıyorlardı. Fakat zamanla bunun sakıncasını herkes gördü” ifadelerini kullandı.

“BU UCUBE SİSTEMİN…”

Emir, yüzde 50+1’i almakta zorluk çekeceğini gören iktidarın “Bunu görünce de anayasayı değiştirip daha düşük yüzdelerle seçilme derdine düşüyorlar. Ama bunu yaparken yetkiler aynı kalıyor. Bütün yasama, yürütme, yargıda belirleyici oluyorlar ama bu kişi yüzde 50+1 bile almadan seçilecek. Bu ucube sistemin daha da geriye götürülmesidir” dedi.

“BUGÜNÜN BİLE GERİSİNE GİDER”

Son günlerde yaşanan yargı krizinin gayesinin anayasa değişikliği olduğunu söylediklerini hatırlatan Emir, “Biz zaten niyetlerini söylemiştik. Şaşırmıyoruz. Şimdi ‘Kurumlar arası çatışmayı bitiriyoruz’ görüntüsüyle Türkiye’yi daha da geriye götürecek, AYM’yi işlevsizleştirecek maddelerle karşımıza çıkmayı planlıyorlar. Ama CHP’nin tutumu net. Zaten 50+1 sakıncalı bir sistem bir de bunun çok daha düşük oranlarla seçilmesi bugünün bile gerisine gider. Bu konuda tartışmaya açık olmadığımızı söylüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“ERDOĞAN NEYE İHTİYAÇ DUYUYORSA…”

Emir, “2018 anayasa değişikliği zaten bir kişi için yapılmıştı. Bir kişinin rahatı için anayasa yaparsanız bunun sonu belli olmaz. Erdoğan neye ihtiyaç duyuyorsa onu anayasa değişikliğine sokmaya çalışıyor. Oysa 50+1’i isterken neler dedikleri ortada” tepkisini gösterdi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, yüzde 50+1 sistemi ile ilgili “değişmesi konusunda aynı fikirdeyim, isabetli olur. Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi halinde cumhurbaşkanı seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa. Ama oy sayısı itibarıyla ‘En fazla oyu alan aday seçilir’ dendiği zaman seçim hızlıca tamamlanır” şeklinde ifadelere yer verdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar