CHP Kurultayı sonrası şaşırtan sonuçlar: Hangi parti ne kadar oy alıyor?

CHP Kurultayı sonrası şaşırtan sonuçlar: Hangi parti ne kadar oy alıyor?
Yerel seçimler için geri sayım başlamışken partilerin alacağı oy oranları da merak konusu oluyor. Yön Eylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü konuk olduğu canlı yayında son yaptıkları anketin verilerini paylaştı. CHP Kurultayı oy dağılımını nasıl etkiledi?

Yerel seçimlere az bir süre kala tüm partilerde çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bazı partiler adaylarını bir bir açıklarken bazı partiler ise adaylarını belirleme yöntemlerini oluşturuyor. İktidar kanadında hangi adayların çıkarılacağı merak edilirken muhalefet kanadında ise ittifak tartışmaları devam ediyor.

Halk Tv canlı yayınına katılan Yön Eylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, Yön Eylem Araştırma'nın yeni anketini değerlendirdi.

Kömürcü canlı yayında “Seçmen hangi mesajı veriyor” sorusunu yanıtladı.

“TABLO DEĞİŞMİŞ GÖZÜKÜYOR”

Kömürcü açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

"Biz bu araştırmaya özel olarak CHP kurultayının geçmesini bekledik. Genel başkan değişikliği durumundaki seçmen tutumunu da ölçmek istedik. Bu açıdan önemli bir araştırma oldu. Bir değişimi de bize gösterdi. Geçen ay yaptığımız araştırmada seçmenlerin yüzde 75'i kendisini 'çaresiz, öfkeli ve bıkkın' olarak ifade ediyordu. Bu oran CHP'de daha yüksekti. Bugün bu araştırmayı yapak tablo değişmiş gözüküyor. Kurultayın değişim getirdiğini görüyoruz.

“CHP'NİN PUANI ARTMIŞ GÖRÜNÜYOR”

Geçtiğimiz ay oy kullanmayacağım diyenler yüzde 12 idi ama şimdi bu rakamın azaldığını görüyoruz. Geride bıraktığımız ayın iki olayı var. Biri CHP kurultayı. CHP'nin puanı 2 puan artmış görünüyor. Fakat AKP'de yükseldi bu noktada da ise İsrail'in Gazze saldırıları etkili oldu.

“BAZI PARTİLERİN DE GERİLEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Temmuz Ağustos zamlarından sonra AKP'ye yönelik kendi içinden de çok tepki vardır. Fakat ekonomik sıkıntılar da bir şekilde yeniden kanıksanmış durumda. Bir dikkat çeken durum daha var. Seçmen tepkiselliği ile bu tip ortamlarda Zafer Partisi gibi merkez dışı marjinal partilerin yükseleceğini de konuşmuştuk. Bu sefer Zafer Partisi gibi partilerin de gerilediğini görüyoruz. Bu da seçmenlerin ana akım siyasete ilgi duymaya başladığını gösteriyor.

CHP'YE YÖNELİK TUTUM DEĞİŞİKLİĞİ

CHP kurultay sonrasında pozitif bir başlangıç yaptı. Öncelikle kendi seçmenini motive etti onları memnun eden bir tablo var ortada. Parti içinde bölünme ve kızgınlık olmadı gibi duruyor."

yeni-proje-2023-11-18t234534-353-001.webp

Anketten çıkan sonuçlar şu şekilde:

AKP: yüzde 32,9

CHP: yüzde 24,3

MHP: yüzde 10

HEDEP: yüzde 9,3

İYİ Parti: yüzde 7,4

Yeniden Refah Partisi: yüzde 4,1

Türkiye İşçi Partisi: yüzde 4

Zafer Partisi: yüzde 3

Diğer: yüzde 5

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar