Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: EYT'de kesin tarih belli oldu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: EYT'de kesin tarih belli oldu!
Yaklaşık 2 milyon vatandaş EYT yasasının çıkmasıyla birlikte emekli olmaya hak kazanacak. Emekli olmak için gün sayan milyonların ise gözü kulağı yetkililerin yapacağı açıklamalarda. EYT hakkında yapılan son açıklama ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi. Erdoğan, EYT bilmecesinin çözüleceği tarihi resmen açıkladı.

ERDOĞAN AÇIKLADI: EYT'DE KESİN TARİH BELLİ OLDU

Emekli olma hakkı kazanmalarına rağmen yaş şartı sebebiyle emekli olamayan milyonlarca vatandaş, bütün dikkatini Aralık ayının sonunda hayata geçmesi beklenen EYT tasarısına çevirmiş durumda. EYT''lileri heyecanlandıran son açıklama ise Cumhurbaşkanı Erdoğan''dan geldi. Erdoğan, "EYT konusunda bu ay bu işi netleştireceğiz" diyerek emeklilik için gün sayan milyonlara müjdeyi verdi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de Erdoğan''ın açıklamalarına paralel olarak EYT bilmecesi ile yeni yıla girmek istemediklerini aktararak, bu iş Aralık ayı içerisinde bitecek dedi. Aralık ayının bitmesine günler kala çıkacak olan EYT tasarısının da ayrıntıları basına yansımaya başladı.

EYT''DE YAŞ ŞARTI OLACAK MI?

EYT tasarısı ile birlikte sektörde çalışan yaklaşık 2 milyon vatandaş emeklilik hakkı kazanacak. Bazı EYT''liler kıdem tazminatından yararlanacakken, bazıları ise aktif olarak çalıştıkları işi bırakacaklar. Bu iki durum da işveren için kabus anlamına geliyor. EYT''lilerin kıdem tazminatlarının çok büyük bir tutara ulaşacağını belirten işverenler, hükümet yetkilileri ile yaptıkları toplantıda EYT tasarısı için yaş şartı isteğinde bulundu. 

Daha önceleri EYT''de yaş şartı olmayacağını ima eden bakan Bilgin''i destekler nitelikteki açıklamalar ise Erdoğan''dan geldi. EYT hakkında yaptığı açıklamada herhangi bir önkoşula değinmeyen Erdoğan, 2023 yılında yapılacak seçimlerden önce bütün EYT''lileri memnun edecek bir formül üzerinde çalışıldığını duyurdu. 

EYT İÇİN BAŞLANGIÇ TARİHİ 8 EYLÜL 1999

EYT şartları, kapsamı ve son dakika gelişmeleri gündemdeki yerini koruyor. 8 Eylül 1999''dan önce sigortalı olan, prim gün sayısı ve sigortalılık süresini tamalayanların kapsamına girdiği EYT yasası son dakika açıklamaları peş peşe geldi. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde yaş şartı sınırı gündeme gelirken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, EYT''nin Meclis''e geleceği tarihi işaret etti. İşte, EYT son durum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin ve Fuat Oktay''ın konuya ilişkin açıklamaları...

TEKNİK ÇALIŞMALAR TAMAMLANMAK ÜZERE

Bakan Bilgin son dakika açıklamasında, "EYT ile ilgili teknik çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Eskiden dijital ortamda kayıtlar tutulmadığı için, mevzu da 99 8 Eylül öncesi olduğu için o yıllarda farklı işletmelerde farklı zamanlarda çalışmış özellikle özel sektörde çalışan 4A''lı diye tabir ettiğimiz sigortalı işçilerde bu çok yaygın. Bunların herhangi bir kaybı olmasın, kayıt dışında kalanların da kayıt içine alınması, tespit edilmesi, bunların dijital ortama aktarılması konusunda çalışmalarımız etraflı bir şekilde sürüyor. Yurt dışından çalışanların, Türkiye''de çalışmış sonra yurt dışına gitmiş olan emekçilerimizin talepleri var. Konsolosluklarda yoğun bir çalışma var. Bütün bunları bitireceğiz inşallah. Gerekli tedbirleri alıyoruz." ifadelerini kullandı.

"AY BİTMEDEN HAZIR OLACAK"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ''Emeklilikte Yaşa Takılanlar'' EYT yasasına ilişkin son dakika açıklamasında bulundu. Fuat Oktay, "Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeyi hükümet olarak söz verdiğimiz gibi bu ay tamamlayacağı ve kamuoyu ile paylaşacağız." ifadelerini kullandı.

KAYIP DOSYALAR BULUNDU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, daha önce yaptığı 2000 öncesi dosyaların dijital ortamda bulunmadığı ve fiziki ortamdaki bazı dosyalara ulaşılamadığı açıklaması EYT''lilerde büyük tedirginlik yaratmıştı. Bilgin, daha sonra yaptığı açıklamalarda bu sorunun çözüldüğünü belirtti ve  EYT ile ilgili düzenlemede kayıtlarla ilgili bir sorun kalmadığını kaydetti. Bilgin "Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz" dedi.


 










 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar