Milyonları ilgilendiriyor! EYT'de yaş sınırı var mı? Merakla beklenen açıklama geldi

Milyonları ilgilendiriyor! EYT'de yaş sınırı var mı? Merakla beklenen açıklama geldi
Milyonlarca EYT'linin merakla beklediği yaş sınırıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. EYT yaş sınırı gündemi hakkında konuşan Bakan Bilgin, “EYT’de teknik sorun ile yaş arasında nasıl ilişki kuruldu, bilmiyorum. Teknik sorun, kayıtlarla ilgili sorunlar" dedi.

EYT'DE YAŞ SINIRI VAR MI? AÇIKLAMA GELDİ

Uzun yıllardır milyonlarca vatandaşın mücadelesini verdiği EYT için artık sona gelindi. AKP hükümeti geçmişte tüm kapıları kapattığı EYT için 2023 seçimleri nedeniyle gerekli adımları atmaya başladı. Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT kapsamında sayılıyor. Bakan Bilgin, EYT düzenlemesi ile ilgili ise “EYT''de teknik sorun ile yaş arasında nasıl ilişki kuruldu, bilmiyorum. Teknik sorun, kayıtlarla ilgili sorunlar. Sorunların çözüldüğünü söylüyorum. Bir sorun var değil. Altyapıyı oluşturuyoruz. İstifade edecek insanların tamamını kapsayacak bir düzenleme yapıyoruz” diye konuştu. 

EYT İÇİN NET TARİH VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili son günlerde bir tartışma var. Bir yaş şartı getirilecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar ikinci kez yaşa takılacak mı? Bu konuyla ilgili nihai alınan bir karar var mı? Kapsamı, çerçevesi ne olacak?” sorusunu, “Öncelikle tabii EYT konusunda bu ay sonuna kadar bu işi neticelendireceğiz. Şu anda ilgili bakan arkadaşlarım çalışmaları sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar da bunu karara bağlayacağız ve 2023''e masamızdan bunu kaldırarak inşallah girmiş olacağız. Olay bu.” şeklinde yanıtladı.

EYT''DE YAŞ ŞARTI GELECEK Mİ?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, önceki açıklamalarında yaş sınırı olmayacağını duyurmuş, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini dolduran ve 5 bin prim günün tamamlayanların düzenlemeden yararlanacağını açıklamıştı. Henüz kesin olmamakla birlikte son dönemlerde kulislerde, EYT için yaş şartı aranabileceği konuşuluyor. Kararın yeni bir toplantının ardından verilmesi bekleniyor.

Buna göre kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündeme geldi. EYT ile birlikte iki milyon kişinin emekli olma durumu oluşmasından dolayı bütçe üzerindeki yükü azaltmak için yaş şartı getirileceği iddia ediliyor. EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündemdeyken Bakan Bilgin açıklamasında bütçe görüşmelerinde konuya açıklık getireceğini ifade etmişti ancak konuya değinmedi.

YENİ PLAN AÇIKLANDI

Bloomberg''in haberinde ise, “Türkiye hükümeti şu anda EYT''ye hak kazananların yüzde 60''ını kapsayacak bir plan üzerinde duruyor. Orijinal planın maliyetinin 250 milyar TL''ye çıkabileceği belirtilirken, bu rakamın ülkedeki yaklaşık 14 milyon emeklinin bu yıl boyunca Ekim ayına kadar sosyal güvenlik sistemi harcamasının 3 katı olduğu aktarıldı” denildi. Yetkililer alternatif plan ile birlikte erken emekliliğin yaşlı çalışanları kapsayacağını belirtti.

DÜZENLEME KİMLERİ KAPSIYOR?

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların EYT için başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya Bilgin, “Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını verdi. EYT konusunda bir düzenlemenin çıkacağını bildiren Bilgin, bu düzenlemenin ayrıntılarını gerekli hesaplamaların ardından kamuoyuyla paylaşacaklarını dile getirdi.

EYT NEDİR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT''li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. Zira 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999 tarihinde yapılan değişiklikle prim günü ve sigortalılık süresi şartlarının yanı sıra bir de yaş şartı getirildi. EYT''li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar