Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi'ne katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi'ne katıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı. Erdoğan, ABD Başkanı Biden'la bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya''nın Bali Adası''nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı.

Ev sahipliği yapan Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, toplantı öncesinde karşıladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile tokalaşarak hatıra fotoğrafı çektirdi.


Resmi karşılama töreni sonrasında liderler, "Gıda ve Enerji Güvenliği" oturumuna geçti.

Erdoğan, Bali''deki G20 Liderler Zirvesi kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü.

MIKTA TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Başarıyla icra ettiği G20 dönem başkanlığı dolayısıyla Endonezya''yı tebrik eden Erdoğan, seneye nisan ayında Endonezya''nın MIKTA dönem başkanlığını Türkiye''den devralacak olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Endonezya''ya 2023 ASEAN dönem başkanlığı için şimdiden başarılar dileyen Erdoğan, "Diyalog ortaklığı hedefimize desteğinizi bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün beraberce kurduğumuz Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi mekanizması, ikili ilişkilerimiz açısından tarihi bir adımı teşkil ediyor" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Bali''deki G20 Liderler Zirvesi kapsamında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile görüştü.

Zirvenin yapıldığı Apurva Kempinski''de iki lider, basına kapalı, bir araya geldi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

ERDOĞAN BIDEN''LA BİR ARAYA GELDİ

Zirve kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın ABD Başkanı Joe Biden''la görüşmesi planlanmıştı. Bin Selman''la görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Biden''la bir araya geldi.

ABD Başkanı Biden İstiklal caddesinde yaşanan bombalı saldırıdan dolayı taziyelerini yüz yüze iletti. Terör meselesi ve tahıl koridoru görüşmedeki iki ana konuydu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden görüşmesinde tahıl koridoru anlaşmasının kapsamlı bir şekilde ele alındı. 

TAHIL TEŞEKKÜRÜ

ABD Başkanı Biden, Rusya-Ukrayna arasında tahıl koridorunda yaşanan sorunun çözülmesini ve sevkıyatın yeniden başlamasını sağlayan Erdoğan’a teşekkür etti.

Türkiye ile ABD arasındaki F-16 sürecine desteklerinin devam edeceğini aktaran ABD Başkanı Biden, İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin önemli bir aktör olduğunu söyledi.

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Endonezya’da G20 Liderler Zirvesi''nde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, görüşmede, İstanbul’da İstiklal Caddesindeki terör saldırısında yaşamını yitirenler için taziyelerini sundu.
Türkiye-Fransa ilişkilerinin ele alındığı görüşmede, Erdoğan, ticaretin yanı sıra savunma ve enerji sektörlerinde de iki ülke arasında iş birliğini geliştirmenin ortak menfaat olduğunu ifade etti.

Tahıl koridorunun yeniden işlemeye başladığını belirten Erdoğan, mutabakatın devamı için Avrupa Birliğinin de üzerine düşeni yapması gerektiğini aktardı.

 Erdoğan, ayrıca Yunanistan’ın dürüst, samimi ve anlamlı diyaloga teşvik edilmesi gerektiğini de belirtti.

Erdoğan''ın baş başa görüşme yaptığı liderlerden biri de İtalya''nın yeni başbakanı Giorgia Meloni oldu.

İki lider yasadışı göç ile Libya krizinin çözüm yollarını ele aldı. Görüşmede ayrıca Rusya''nın Ukrayna işgalinin ardından yaşanan gelişmeler de gündeme geldi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar