Çocuklarda görülen gece terörü nedir

Çocuklarda görülen gece terörü nedir
Prof. Dr. İbrahim Öztura, çocukluk döneminde sıkça rastlanan "parasomnia" hastalığı olarak bilinen gece terörü durumunun yaygın olduğunu belirtti. Bu durumun özellikle ilkokul çağındaki çocuklarda yüzde 15 civarında görüldüğünü vurgulayarak, uyku kalitesinin çocuklar için önemli olduğunu ifade etti.

Türk Nöroloji Derneği Başkan Yardımcısı ve Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof. Dr. İbrahim Öztura, çocuklarda uyku düzeninin büyüme ve gelişme açısından kritik olduğunu vurgulayarak, "Çocuklar uykuda beyin ve vücutlarını dinlendirirken aynı zamanda büyüme hormonu salgılayarak gelişimlerini tamamlıyorlar." şeklinde konuştu.

Uyku ile ilgili bilimsel çalışmalara değinen Öztura, uyku düzeni bozukluğu olan çocuklarda, özellikle uyku apnesi gibi durumların düzelmesiyle matematiksel yeteneklerde artış olduğunu belirtti.

Çocuklarda en sık görülen uyku bozukluğunun "parasomnia" olduğunu aktaran Öztura, bu hastalığın beyin gelişimiyle ilgili bir kısmi uyanıklık durumu olduğunu açıkladı. Öztura, bu durumda çocuğun derin uykudayken kısmi bir uyanıklık yaşadığını ve hareket ettiğini, konuştuğunu ya da yürüdüğünü ancak bilinçli bir uyanıklık olmadığını belirtti. Bazı durumlarda çocukların bilinçsizce farklı eylemlerde bulunduğunu da örnekleyerek, bu durumun altında yatan sebeplerin araştırılıp tedavi edildiğini ifade etti.

Öztura, herkesin uyku düzeninin farklı olduğunu vurgulayarak, sağlıklı bir uyku için rahatlatıcı bir süreç önerdi. Özellikle stresli zamanlarda uyumadan önce bir rahatlama dönemi geçirmenin önemine değinerek, bu süreçte kitap okumanın veya telefon ekranının sarı ışığa geçirilmesinin etkili olabileceğini belirtti.

Sağlıklı bir gelişim için çocuk ve ergenlerin genellikle 7-8 saat uyku almalarının önemli olduğunu vurgulayan Öztura, her bireyin uyku düzeninin farklı olduğunu ancak belirli temel sürelerin sağlıklı gelişim için gerekliliğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar