Çin'in casus balonu ABD tarafından ifşa edildi!

Çin'in casus balonu ABD tarafından ifşa edildi!
ABD'nin kuzeyinde uçan ve Çin'e ait olduğu belirtilen 'casus balon' düşürülmeden önce askeri bilgileri ele geçirdiği öğrenildi.

TURGAY SAKARYA/GÜNBOYU

Çin'' ait olan ''casus balon'' askeri verileri, Pekin''e ilettiği öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; balonun fotoğraf çekmediği bunun yerine elektronik sinyalleri topladığı söylendi. Savunma bakanlığı sözcüsü, ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) hala balon enkazını incelemekte olduğunu iletti.

Balonun hangi askeri tesislerin üzerinde uçtuğunu söylemeyi reddeden sözcü Sabrina Singh, "Balonun manevra yapabildiğini ve kasıtlı olarak bir yolu takip edebildiğini biliyoruz" dedi.

Singh, "Hala Çin''in toplayabildiği istihbarat hakkında bir değerlendirme yapıyoruz, ancak attığımız adımların daha önce uydulardan toplayabildiklerinden fazlasını ele geçirmelerini engellediğini biliyoruz" diye konuştu.

Balon nerede uçtu?
ABD''li yetkililer, Şubat ayı başlarında balonu Alaska ve Kanada''da izlediklerini ve 4 Şubat''ta bir ABD savaş uçağı tarafından Güney Carolina kıyılarında vuruldu.

Yaklaşık 60 metre boyunda olan casus balon, ABD''nin birçok hassas nükleer füzesine ev sahipliği yapan Montana eyaleti üzerinde de görülmüştü.

ÇİN "AŞIRI TEPKİ VERİYORSUNUZ"

Çinli yetkililer, bunun sivil bir meteoroloji balonu olduğunu ve ABD''nin onu düşürerek aşırı tepki gösterdiğini söylüyor.

ABD’li yetkililer, Çin''in balonu kontrol edebildiğini, böylece askeri üslerin üzerinden birden fazla geçiş yapabildiğini, bazen sekiz rakamı şeklinde uçtuğunu söyledi.

ÇİN KABUL ETMEDİ

Yaşananlar diplomatik krize yol açtı, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Çin gezisini iptal etti.

Balonun düşürülmesinden sonraki haftalarda ABD savaş uçakları, Çin menşeli olduğundan şüphelendikleri diğer birkaç balonu daha düşürdü. ABD Savunma Bakanlığı, Çin''in dünya çapında bir "balon filosu" olduğunu iddia ediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler
Öne Çıkanlar