Çin’den ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazı’nda gezmesine sert tepki!

Çin’den ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazı’nda gezmesine sert tepki!
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nda devriye gezmeye başlamasına sert bir şekilde tepki gösterdi. Lin, yaptığı açıklamada, "Tayvan, Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır. Tayvan dahil olmak üzere tüm Çin topraklarını kapsar" dedi.

Çin, Tayvan'ın yeni lideri Lai Ching-te'nin göreve başlamasına az bir süre kala Tayvan Boğazı'nda devriye gezen ABD savaş gemisine tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, ABD ile Tayvan arasındaki ilişkilere atıfta bulunarak dünyada sadece tek bir Çin olduğunu vurguladı. Jian, "Tayvan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti, Çin'in tamamını temsil eden tek yasal hükümettir. Bu, uluslararası toplumun genel kabul gören bir gerçeği ve uluslararası ilişkilerde temel bir normdur" dedi.

Jian, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 2758 sayılı kararının sadece bir Çin'i BM'de temsil edeceğini açıkça belirttiğini ve "iki Çin" veya "bir Çin, bir Tayvan" gibi seçenekleri reddettiğini dile getirdi. Ayrıca, ABD'nin "tek Çin" ilkesini zayıflatmanın, ayrılıkçı "Tayvan bağımsızlığı" faaliyetlerini cesaretlendirmenin ve Çin'i baskı altına almanın tehlikeli amaçlara hizmet ettiğini vurguladı.

Tayvan Savunma Bakanlığı ise ABD gemisinin Tayvan Boğazı'ndan güneye doğru seyrettiğini ve Tayvan kuvvetlerinin durumu izlediğini ancak olağandışı bir şey gözlemediğini ifade etti. Bakanlık ayrıca, 4 Çin uçağının Tayvan'ın Penghu adaları yakınlarında uçtuğunu açıkladı.

58.jpg

ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada ise, Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Halsey'in uluslararası hukuka uygun olarak yüksek deniz seyrüsefer ve uçuş özgürlüklerinin geçerli olduğu sularda "rutin bir Tayvan Boğazı geçişi" gerçekleştirdiği belirtildi. ABD savaş gemileri ve devriye uçaklarının ayda bir kez Tayvan Boğazı'ndan geçiş yaptığı biliniyor.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından yapılan açıklamada ise, birliklerin teyakkuz halinde olduğu ve ulusal egemenlik ve güvenliğin yanı sıra bölgesel barış ve istikrarı kararlılıkla savunacakları ifade edildi.

Çin, hem Tayvan'ın üzerinde egemenlik iddia ederken hem de Tayvan Boğazı üzerinde yargı yetkisine sahip olduğunu savunuyor. Ancak Tayvan, ABD ile birlikte Tayvan Boğazı'nın uluslararası bir su yolu olduğunu ve Pekin'in egemenlik iddialarını reddediyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar