Pekin halkı korku içinde: Son gelen bilgiler endişe yarattı

Pekin halkı korku içinde: Son gelen bilgiler endişe yarattı
Covid-19 salgınına karşı aldığı sert önemler ile tanınan Çin'de virüs yeniden yayılmaya başladı. Artan vakalar nedeniyle Şangay kentinde sıkı önlemler alan Çin hükümeti, vakaların Pekin'e sıçraması nedeniyle tam kapanmayı gündeme aldı. Şehirdeki herkesten test yapılması istenirken, Pekin halkı süreçten endişeli. İşte Pekin'de yaşanan son gelişmeler...

Covid-19 salgının başlangıç noktası olan Çin''de yeniden hareketli günler yaşanıyor. Virüse karşı sıkı önlemler alarak vakaları düşük seviyede tutmayı başaran ülkede, son zamanlarda vaka sayıları yeniden artışa geçti. Çin''in başkenti Pekin''de yetkililerin neredeyse tüm kent sakinlerinden Covid testi yaptırmalarını istemesi halk arasında panik yaratırken, şehirden gelen son bilgiler ise endişe yarattı.

Dünyada Covid pandemisine karşı en sert politikalara sahip ülkelerin başında gelen Çin''de milyonlarca insan hâlâ tam ya da kısmi kapanma önlemleri altında yaşadığı biliniyor. Şanghay''da günlük yaşamı derinden etkileyen sert önlemlerin Pekin''e de gelmesi ihtimali korku yaratıyor.

TOPLU TEST KARARI PANİK YARATTI

BBC Türkçe''de yer alan habere göre, yetkililer Pekin''in en yoğun nüfuslu bölgesi olan Chaoyang''da Pazartesi günü Covid testleri yapmaya başladı. Bu toplu testlerin yapıldığı bölgelerin sayısı Cumartesi günü 12''ye çıktı. Covid virüsünün geçen 7 gün içinde ne kadar yayıldığını ölçmek için milyonlarca insan haftada üç kez test yaptırmak zorunda bırakılıyor. Pekin''de 21 milyona yakın insanın yaşadığı göz önüne alındığında ise Pekin halkını uzun ve zorlu bir sürecin beklediği anlaşılıyor.

PEKİ NEDEN KORKUYORLAR?

Başkentteki bu zorunlu toplu Covid testi uygulaması, ülkenin en büyük şehri Şanghay''daki gibi karantina ilan edileceği kaygılarını alevlendirdi. Nüfusu 25 milyon olan Şanghay, Nisan ayının başından beri sıkı kapanma önlemleri altında yaşıyor. Halkın gıda kıtlığı ile mücadele ettiği bildiriliyor. Evlerine kapanan insanlar, yemek ve su sipariş etmekte zorlanıyor. Birçok insan da hükümetin sebze, et ve yumurtadan oluşan kolilerini bekliyor. Kent halkına çok kısıtlı sürelerle evden çıkmaları izni veriliyor. Bu arada sosyal medyada paylaşılan ve insanların panik içinde alışveriş yaptığı videolarda halkın neredeyse marketleri yağmaladığı görülüyor. İnsanların yeterince gıda stoku olmadığı için güvenlik personeliyle karşı karşıya geldiği videolar da sosyal medyada dolaşıyor. Pekin''in kaderinin de aynı olacağından korkan başkentliler, gıda ve diğer malzemeleri stoklamak için süpermarketlere akın etti. BBC Çin Muhabiri Stephen McDonell, artan talebe yetişebilmek için gıda tedarikçilerinin temel malların stokunu neredeyse 5 katına çıkardığını bildirdi.

BBC''ye konuşan yaşlı bir Pekin sakini, el sabunu, dezenfektan, süt, sebze ve diğer temel ihtiyaçların olduğu pazar torbalarını göstererek "Biraz panikliyoruz. Paniklememek imkansız" diyor.

ÇİN''İN COVİD POLİTİKASI: SIFIR VAKA

Çin''de Sıfır-Covid politikasının amacı, sadece vakaların kritik üst sınırın altında tutulmasını amaçlamak değil, virüsün üremesini tamamen durdurmak. Bunun için de test ve takip, izolasyon, kapanma ve aşılama gibi ilaçlı ya da ilaçsız bazı önlemlere başvuruluyor. Pandeminin ilk zamanlarında bu yaklaşım sadece anakara değil Hong Kong tarafından da benimsenmiş, Yeni Zelanda gibi birçok ülke de bu politikalara başvurmuştu. Ancak günümüzde pek çok ülke virüsle yaşamanın yollarını aramayı tercih ediyor. Çin''in bu politikasının getirdiği zorluklar, Delta gibi daha çok yayılan varyantların ortaya çıkmasıyla daha görünür oldu. "Ekonomiye olan olumsuz etkileri ve toplumdaki rahatsızlığa rağmen merkezi hükümet bu politikada ısrar edecek gibi görünüyor" diyen BBC Çince Servisi Editörü Howard Zhang, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Uzmanların çoğu Çin''de kapanma ilan edilen şehirlerin sayısının artmasının, bu politikanın başarısız olduğuna bir işaret olduğunu söylüyor. Bazılarına göre Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, siyasi sebeplerle bu politikayı sürdürmekte ısrar ediyor."

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öne Çıkanlar